Regeringen vill minska antalet vargar i Sverige kraftigt, det sa landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) i en intervju med SVT.
Linda Andersson, som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping, säger att det är svårt att uppskatta hur många vargar det finns i länet. Hon menar att man istället får gå på hur många revir det finns. Detta eftersom det passerar andra vargar genom länet och som sedan går vidare.
Men just nu berörs länet av två vargrevir och två vargar som Länsstyrelsen bedömer vara stationära men som inte tillhör ett revir.
– Det kan hända att det går förbi en varg som är på vandring och som inte är stationär och att vargarna träffar på varandra, säger Linda Andersson.
Mindre revir än vanligt
Generellt brukar man säga att ett revir är tio kvadratmil stort, men reviren som finns i Jönköpings län och som gränsar till Västra Götalands län är mycket mindre och handlar om en eller ett par kvadratmil.
– Det beror på hur tillgången av mat är, finns det gott om föda kan reviren bli mindre. Det kan också begränsas av andra saker som vägar, sjöar och annat som gör att vargarna håller sig inom sitt område. Men den vanliga förklaringen är att om det finns gott om föda behöver de inte har lika stora revir.
Viktigt med rovdjursstängsel
– Vi har vandringsvargar som passerar länet och som kan dyka upp lite här och var. Så bara för att det finns revir i nordvästra delarna av länet betyder det inte att vargarna inte kan dyka upp någon annanstans, vilket man ska vara medveten om.
– Tamdjursägare, framförallt fårägare, bör fundera på om man är i behov av rovdjursstängsel, menar Linda Andersson.