Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya styret med Socialdemokraterna, Moderaterna och Bevara akutsjukhusen presenterade sin nya budget idag. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Trots tuffa tider – fortsatt satsning på vårdpersonalens löner

Uppdaterad
Publicerad

Det nya regionstyret med Moderaterna, Socialdemokraterna och Bevara Akutsjukhusen presenterade i dag sin budget för nästa år. Det är en budget som kommer att gå med minus – trots det fortsätter man satsa på höjd lön för personalen.

2019 gjordes en lönekartläggning som visade att det behövdes 300 miljoner kronor för att flera yrkeskategoriers löner i regionen skulle komma upp på ett riksgenomsnitt. De tre senaste åren har regionen skjutit till 50 miljoner extra per år. Den lönejusteringen fortsätter när den nya majoriteten lägger 50 miljoner kronor för 2023.

Att det är tufft ekonomiskt visar sig i att regionen budgeterat med ett underskott på 356 miljoner för 2023 och ytterligare 310 miljoner för 2023. Regionen löser det genom att ta pengar från regionens kassakista där det i dagsläget finns över tre miljarder kronor.

– Om vi inte hade tagit pengar från vårt kapital så hade vi tvingats till besparingar, säger Rachel De Basso (S), regionråd.

För att komma tillrätta med de ökade drivmedelskostnaderna för kollektivtrafiken skjuter regionen till 36 miljoner konor. Dessutom höjer man biljettpriset inom kollektivtrafiken med i snitt 10 procent.

Några extrasatsningar i budgeten

Kollektivtrafiken 71 miljoner

Uppskjutna operationer 55 miljoner

Löner 50 miljoner

Löner dygnet-runt-verksamhet 15 miljoner

Primärvården 35 miljoner

Vårdplatser 10 miljoner

Kulturplanen 6 miljoner

Intensivvården 5 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.