Patrik Nyman beredskapssamordnare i Jönköpings kommun står med händerna på höfterna på en gata, iförd en mörkblå arbetsuniform med broderad text. I bakgrunden syns en lastbil och annat arbete som pågår, vilket indikerar en aktivitet relaterad till bygg eller underhåll. Solen skiner och det är en klar dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se när Patrik Nyman från räddningstjänsten smakar på krisvattnet. Foto: Fredrik Weibull SVT

Så ska äldreboendena i Jönköpings kommun klara en kris

Publicerad

I våras stod det helt nybyggda äldreboendet Vilhelmsrogården i Jönköping klart. Nu under beredskapsveckan provkördes krisfunktionerna i fastigheten.

Under flera års tid har Jönköping kommun höjt sin beredskap för att klara en kris eller ett krig. Samtliga äldreboenden har eller ska byggas om så att man med reservkraft kan få värme och el i fastigheten. Det ska även gå att få in vatten via mobila vattentankar i fastigheterna. Idag provkördes det nya äldreboendet Vilhelmsrogården utanför Jönköping.

– Vi stängde av strömmen för att testa reservkraftverket och det hoppade igång efter cirka 30 sekunder. Vi har även testat att suga in vatten i fastigheten från en mobil tank och det funkar bra, säger Patrik Nyman som är beredskapssamordnare i Jönköping kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.