– För eleverna hoppas vi inte det ska innebära så mycket. Vi försöker motverka den här situationen genom att vara så kloka som möjligt med våra inköp och handla efter säsong, säger Lina Ekeroth Sandqvist, kostchef på utbildningsförvaltningen i Jönköping.
Mer flexibla
Skolmaten för grundskolan i Jönköpings kommun har en budget på 61 miljoner kronor om året, men bara mellan februari och september i år har kostnaden legat på uppemot 25 procent över budget.
Det är egentligen bara en rätt som kostenheten i Jönköping i nuläget valt att plocka bort från ordinarie matsedel på grund av priset och det är färsk lax. En rätt som många barn uppskattar, enligt Lina Ekeroth Sandqvist. I övrigt ska de ska servera samma antal rätter som tidigare med kött, fisk och vegetariskt och alltid två alternativ att välja mellan varje dag.
Eftersom maten lagas ute på varje skola har köken också möjlighet att vara flexibla och det som blivit över ena dagen kan användas till nya rätter dagen efter.
Skolmaten viktigare än någonsin
Enligt Lina Ekeroth Sandqvist är skolmaten just nu viktigare än någonsin och det ska inte märkas på kvaliteten att det blivit dyrare livsmedelspriser. Hon säger att politikerna i Jönköpings kommun inte signalerat att de ska spara.
– Det är klart att man kan vara orolig för om det ökar ännu mer men det får vi ta då. Än har vi inget uppdrag att sänka kvaliteten utan vi ska bara vara riktigt kloka och tänka över våra inköp och vilka råvaror vi handlar.