Rosor på ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anette Levin från Skolverket vad som händer när hantverksprogrammet tas bort och hur det ska få fler att välja hantverksyrken som till exempel florist. Foto: Janerik Henriksson / TT

Så ska Skolverket få fler välja hantverksyrken

Publicerad

Antalet gymnasieskolor som erbjuder hantverksprogrammet har minskat stort på tio år. Det vill skolverket ändra på.

– Vi tar bort hantverksprogrammet för att synliggöra fler yrken, säger Anette Levin på Skolverket.

Inom Hantverksprogrammet finns inriktningarna finsnickeri, florist, frisör, barberare och hår- och makeupstylist, textil design samt övriga hantverk.

– De andra utbildningarna osynliggörs när de flesta vill söka till frisör, säger Anette Levin, utbildningsråd vid Skolverket.

I klippet ovan berättar hon om hur förändringen ska få fler att välja hantverksyrken.

Hantverksprogrammet tas bort

Från och med hösten 2025 tas hantverksprogrammet bort. Istället införs ett frisör- och stylistprogram. Inriktningen textil design flyttas till estetiska programmet medan finsnickeri, florist och övriga hantverk blir riksrekryterande utbildningar som skolorna får ansöka om.

Skolor med hantverksprgrammet har minskat stort på tio år. Antalet skolor som erbjuder inriktningen finsnickeri minskat från 40 till 15 stycken. Foto: Skolverket

Skolverkets förslag har kritiserats, bland annat av Sveriges Hantverksråd, som tycker att det är för korta ansökningsintervaller för utbildningarna. Och att det kommer göra bristen på hantverkare ännu större än vad den är idag.

– Risken är om någon skola läggs ner, så kommer den inte ansöka på nytt och starta upp igen. Det kommer troligtvis inte heller att starta fler skolor eftersom investeringskostnaden är för stor, säger Gustaf Lüning från Sveriges Hantverksråd.

Hantverksprogrammet minskar

Program • Antal skolor läsår 13/14 • Antal skolor läsår 23/24

Finsnickeri – 55 – 22

Florist – 40 – 15

Textil design – 32 – 7

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.