Akutmottagningen Ryhov. Foto: Fredrik Weibull

Så ska trycket på akuten minska

Uppdaterad
Publicerad

För att minska söktrycket på akutmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping ska samarbetet nu bli bättre med primärvården. Bland annat ska antalet akuttider på vårdcentralerna bli fler.

Britt-Marie Persson är överläkare här på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Under flera år har hon sett hur antalet patienter bara blir fler och fler. Förra året tog akutmottagningen emot 51 000 patienter – 1 500 fler än året innan.  Och utvecklingen har sett likadan ut i flera år samtidigt som personalstyrkan inte har ökat.

– Det är jobbigt att vara i en miljö där man känner att man inte riktigt räcker till och har koll på läget, säger hon.

Situationen har lett till att köerna på akuten vid Länssjukhuset Ryhov har ökat.

– Det gör ju att det bllir långa väntetider. Vi är ju intrimmade så att vi behandlar de patienter som behöver vår hjälp först, förklarar Britt-Marie Persson.

Bättre hjälp på VC

Och enligt en utredning som regionen gjort borde ungefär 20 procent av patienterna som kommer till akuten istället söka sig till sin vårdcentral eller till jourcentralen på kvällar och helger eftersom de då skulle få bättre hjälp.

– Kommer du till akutmottagningen och har ont i en fot, har panikångest eller har ont i halsen så har de inte alls den kunskapen att kunna hantera det. Så de människorna vill vi kontaktar oss för bästa möjliga vård, säger Lotta Larsson, Vårdcentralerna Bra liv.

Nu ska samarbetet mellan akuten och vårdcentralerna i Jönköping bli bättre. Bland annat ska fler akuttider på vårdcentralerna minska trycket på akutmottagningen vid Ryhov.

Är inte risken att det blir för mycket att göra på vårdcentralerna i stället?

– Kvällar och helger har det funnits många akuttider lediga där. Hade vi bara fått tag i patienterna från akutmottagningen hade vi berett dem plats, säger Lotta Larsson.

Storstadsfenomen

Att invånarna hellre söker sig till akuten än till sin vårdcentral är inget nytt fenomen, men mer vanligt i storstäderna. På Höglandssjuket i Eksjö och på Värnamo sjukhus är akuten inte lika överbelastad. Därför satsar Jönköping nu på en informationskampanj.

– Vi är jättebra på att ta hand om de allra svårast sjuka. Sen att ta hand om liktorn och skrubbsår behövs inte akutens resurser till, avslutar Lotta Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.