Inomhus i Jönköpings kommuns skolor används endast kameror med så kallad integritetsmaskning. Det skyddar integriteten genom att anonymisera personerna i bildmaterialet så att skolpersonalen för visso kan se att någon rör sig framför kameran, men inte vem det är.
Vid brott finns möjlighet att hämta ut bilder där integritetsmaskningen har plockats bort. Men åtkomst till dessa bilder är uteslutande möjligt för ett fåtal personer.
I klippet ovan hör du Per Aronsson berätta hur systemet med övervakningskameror med integritetsmaskning på skolorna fungerar.
Här är skolorna som kameraövervakas i Jönköpings kommun
Tekniska kontoret i Jönköpings kommun har kamerabevakning på 14 skolor i kommunen.
- Rosenlundsskolan
- Flahultsskolan
- Ribbaskolan
- Stensholmsskolan
- Junedalsskolan
- Råslättsskolan
- Hisingstorpsskolan
- Attarpsskolan
- Bäckadalsgymnasiet
- Dalviksskolan
- Österängsskolan
- Södergårdsskolan
- Ekhagsskolan
- Alfred Dalinskolan
Källa Jönköpings kommun
Vad tycker du om kameraövervakning i skolan?
Från och med igår krävs ingen ansökan om tillstånd för kamerabevakning. I stället ska aktören själv ansvara för att göra en avvägning mellan bevakningsintresset och människors intresse av att inte bli kamerabevakade.
Vad tycker du om att sätta upp kameror i skolan? Och är de nya reglerna en förändring till det bättre, eller till det sämre? Dela med dig av din åsikt i chatten!
Louise • Om vi ska övervakas överallt, underminerar vi det trygghetsskapande och förebyggande arbete som samhället ska vila på.
Hur kommer det sig att vi har lättare att frigöra resurser när det gäller övervakning och kontroll före trygghet, relationsskapande och fler personer som ska arbeta med det. Det finns fortfarande ingen forskning som styrker att övervakning fungerar bättre än det förebyggande arbetet.
Däremot ser man att det lättare går att klara upp brott OM de skett inför kamera. Man vet också att brottsutövarna flyttar sin brottsliga verksamhet till andra platser, vilket inte kan likställas med en förebyggande åtgärd.
Vi har stora problem med våld och brott av olika slag, men att låta övervakning gå före förebyggande arbete är en farlig väg att gå. Hur ska man kunna sänka ribban, om den hela tiden höjs?
Jenny • Håller helt med Karin i föregående inlägg, vi behöver arbeta förebyggande.. att man är vuxna som finns nära våra barn/ elever och kan hinna bygga relationer, vägleda och stödja. Idag finns inte resurser för det.. kameror kan vara en väg för att skapa trygghet, men det förebyggande arbetet är så mycket viktigare.. och kanske kan det göra att våra barn/ elever nu och i framtiden frångår en brottslig bana.. börja i rätt ände!
Karin • Helt fel att fokusera på skalskydd osv. Vad hände med att främja trygghet och förebygga hot och våld? Bemötande. Hög personaltäthet. Mindre grupper, alla "ute på golvet" skriker efter detta men ingen däruppe hörsammar behovet!
Arbeta med att bygga relationer med eleverna och i elevgrupper.
Fint med låsta dörrar etc om det behövs, men inte på bekostnad av mindre budget där det verkligen behövs både för kunskapsresultat och för att förebygga psykisk ohälsa