En kvinna med blont hår. Hon har en lila-rosa kavaj på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är helt tydligt att vi behöver växla upp arbetat när det gäller våld i unga parrelationer.” Hör Paulina Brandberg (L) om hur regeringen vill stoppa våldet. Foto: SVT/TT

Så vill regeringen stoppa våldet mot tjejer

Publicerad

Skolan är viktig för att stoppa våldet i ungas relationer. Det säger jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L) efter SVT Jönköpings rapportering om våldsutsatta flickor.

Regeringen arbetar nu med en nationell strategi mot könsrelaterat våld och hedersförtryck. Flera åtgärder mot bland annat pojkars våld mot flickor ska nu ingå i det nya arbetet.

Vi pratar oftast om mäns våld mot kvinnor och då finns det en risk att vi glömmer pojkars våld mot flickor, säger hon.

Det handlar om en tioårig nationell strategi, som ska presenteras 2025, som ska ge konkreta förslag för att minska våldet.

I klippet berättar jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) om vilka konkreta åtgärder som kan läggas fram.

Mer än var tredje tjej i årskurs nio, som dejtar eller haft en relation, uppger att de någon gång har utsatts för våld av sin partner eller dejt. Det visar en rapport av stiftelsen Allmänna barnhuset och Jämställdhetsmyndigheten.

Pixlad hemsida som visar porr. Till höger kvinno- och tjejjourens  verksamhetschef Linnéa Svensson klädd i mörk kavaj, glasögon och uppsatt hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Linnéa Svensson hur man som förälder kan tänka för att upptäcka om ens barn utsatts för sexuella övergrepp, och därefter hjälpa dem. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.