Det var när då åttaåriga Saga badade som hon stötte i svärdet med foten på botten av sjön, och det gamla fyndet blev snabbt en världsnyhet. Efter flera undersökningar, bland annat två kol-14 dateringar, har det visat sig att svärdet är från cirka 770 e.Kr, vilket innebär en period under järnåldern strax innan Vikingatiden.
Stort värde
Svärdet har restaurerats och konserverats i Göteborg, men är nu tillbaka på länsmuseet i Jönköping där det ska få stanna . Det har Riksantikvarieämbetet beslutat.
– Det kulturhistoriska värdet är jättestort och det har satt Jönköpings län och inte minst Värnamotrakten och Tånnö på kartan, säger arkeologen Mikael Nordström.
Hör honom berätta mer i klippet ovan
Svärdet gjort av trä
Svärdsskidan och handtaget är gjort av trä. Det är läder på utsidan och på insidan är det pälsfiber och nu vill länsmuseet ta reda på vilket djur pälsen kommer från. Det ska en skiktröntgen få visa, enligt Mikael Nordström.
Redan nu på onsdag den 30:e oktober kan allmänheten för första gången se svärdet då det visas i samband med en föreläsning.
Länsmuseet förbereder också en särskild monter där svärdet ska få ligga för att visas under en utställning som är klar i maj nästa år.
– Vi har investerat mycket pengar i att bevara svärdet för framtiden och vi har fått noga instruktioner av konservatorn vilken temperatur montern bör ha för att svärdet ska hålla, säger Mikael Nordström.