Mikael Norström, arkeolog på Jönköpings läns museum visar stolt upp det svärd från Järnåldern som hittades av Saga Vanecek utanför Värnamo förra sommaren. Foto: Linda Mathillas/SVT

Sagas järnålderssvärd visas till våren

Uppdaterad
Publicerad

Järnålderssvärdet som hittades av Saga Vanecek förra sommaren i sjön Vidöstern utanför Värnamo, är nu tillbaka i Jönköpings län efter diverse undersökningar. – Konservatorn kom med det förra veckan och det var ett stort intresse bland personalen, säger Mikael Nordström, arkeolog på Jönköpings läns museum.

Det var när då åttaåriga Saga badade som hon stötte i svärdet med foten på botten av sjön, och det gamla fyndet blev snabbt en världsnyhet. Efter flera undersökningar, bland annat två kol-14 dateringar, har det visat sig att svärdet är från cirka 770 e.Kr, vilket innebär en period under järnåldern strax innan Vikingatiden.

Stort värde

Svärdet har restaurerats och konserverats i Göteborg, men är nu tillbaka på länsmuseet i Jönköping där det ska få stanna . Det har Riksantikvarieämbetet beslutat.

– Det kulturhistoriska värdet är jättestort och det har satt Jönköpings län och inte minst Värnamotrakten och Tånnö på kartan, säger arkeologen Mikael Nordström.

Hör honom berätta mer i klippet ovan

Svärdet gjort av trä

Svärdsskidan och handtaget är gjort av trä. Det är läder på utsidan och på insidan är det pälsfiber och nu vill länsmuseet ta reda på vilket djur pälsen kommer från. Det ska en skiktröntgen få visa, enligt Mikael Nordström.

Redan nu på onsdag den 30:e oktober kan allmänheten för första gången se svärdet då det visas i samband med en föreläsning.

Länsmuseet förbereder också en särskild monter där svärdet ska få ligga för att visas under en utställning som är klar i maj nästa år.

– Vi har investerat mycket pengar i att bevara svärdet för framtiden och vi har fått noga instruktioner av konservatorn vilken temperatur montern bör ha för att svärdet ska hålla, säger Mikael Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.