• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Följ med in på en rundtur på Stigb. Foto: SVT / Kristin Renulf

Säkerheten på ungdomsboendet Stigby höjs – endast låsta platser

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs säkerheten på ungdomshemmet Stigby på Visingsö. Av de platser som finns har hittills en tredjedel varit så kallade öppna, men nu blir samtliga låsta. Och behovet av låsta platser på ungdomshem ökar i hela landet.

Ombyggnationen på Stigby har redan startat. Från och med juni blir de öppna platserna här allt färre och snart kommer samtliga killar mellan 16 och 20 år som tvångsvårdas här, helt vistas inom låsta dörrar och bakom fönster med krossäkert glas. Ombyggnationen gäller tio av boendets 31 patser.

Catharina Högberg är institutionschef på Stigby. Foto: SVT / Johannes Tolf

– Skillnaden blir att skalskyddet, alltså ytterdörrarna kommer att låsas till. Ungdomarna kommer inte att komma ut från avdelningen om inte personalen öppnar, säger Catharina Högberg, institutionschef på Stigby.

Varför ska de öppna platserna inte vara kvar?

– Det finns ett ökat behov i landet i SiS av låsta platser och det är socialtjänstens efterfrågan som styr.

Drastisk minskning av öppna platser

Killarna som kommer hit har inte dömts för brott utan beslut om tvångsvård på ett av Statens instutitionsstyrelses, SiS, boenden sker på uppdrag av socialtjänsten och efter beslut i förvaltningsrätten.

Och behovet av fler låsta platser finns inte bara på Stigby. Andelen öppna platser på dom 23 SiS-boendena som finns runt om i landet, har minskat de senaste tio åren från 23 procent till tio procent.

Men något enkelt svar på varför fler låsta platser efterfrågas finns det inte. Enligt Sveriges kommuner och landsting är statistiken på det här området är bristfällig.

Högre personaltäthet

Men fler låsta platser kräver mer personal och Stigby har tidigare haft problem att få tag i rätt kompetens. För drygt ett år sedan saknade tre av fyra i personalen rätt utbildning.

– Det är jättesvårt att hitta personal. Många vill jobba här, det ser vi på antalet ansökningar. Men det är fortfarande så att många som söker har inte den utbildning som vi behöver i SiS. Det är ett ansträngt läge, säger Catharina Högberg.

Ungdomarna oroliga

De tre avdelningarna på Stigby bemannas idag av fem behandlingsassisteter vardera på dagtid och två på natten. Ungdomarna på boendet ska successivt slussas ut till ett fungerande liv i samhället och att alla platser nu blir låsta har skapat en viss oro bland killarna.

– De tänker att de inte ska kunna vara med och bo mer öppet och träna på detta.

Hur kommer det att bli då?

– Jag tänker att oavsett om avdelningarna är låsta så kan man öppna upp då det är möjligt, säger Catharina Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.