”Sarah” blev psykiskt misshandlad av sin man i 14 år

Uppdaterad
Publicerad

Varje år tvingas många kvinnor i länet söka skydd eftersom de är hotade av sina män. Sarah som vi kallar henne blev psykiskt misshandlad i 14 år och dödshotad av sin man.

Vi träffar Sarah i hennes lägenhet. Det första intrycket av henne är att hon är en glad och positiv människa med mycket energi. Men när hon berättar om sitt förflutna bryter hon ihop och börjar gråta.

– Det är är fortfarande jobbigt att prata om det, säger Sarah, samtidigt som tårarna rinner.

Blev psykiskt misshandlad

2001 gifte sig Sarah och flyttade till Sverige eftersom hennes man bodde här. Tidigt i deras förhållande förklarade mannen att hon inte behövde jobba eftersom han tjänade bra med pengar. Han började även bli elak och säga att hon inte dög till något.

– Det var psykiskt våld, man känner sig dum hela tiden när någon trycker ner en. Han sade att du kan ingenting, du är inte smart, säger hon.

Blev dödshotad

Efter 14 år skilde Sarah sig men hennes man vägrade att acceptera det. Han började då att förfölja och hota henne.

Hon kontaktade kvinnojouren och fick flytta till ett skyddat boende på en annan ort.

– När jag flyttade till skyddat boende var det jättejobbigt, jag var rädd och vilsen men ville vara stark framför mina barn. Så jag bestämde mig för att endast gråta i min ensamhet på kvällen när de sov, säger hon.

”Jag är fri”

Sarah vill inte träda fram med namn och bild eftersom det kan skada barnens relation med pappan. I dag lever hon inte längre med skyddad identitet eller på skyddat boende. Hon pluggar till sjuksköterska, tränar på gym och lever som de flesta i samhället.

-Jag är fri, jag kan göra vad jag vill. Ordet fri är jättestort för mig idag, säger hon.

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.