Fredrik Håkansson står framför Aleholmsgymnasiet i Sävsjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Fredrik Håkansson (KD) berätta mer i klippet om hur få som sökt sig till utbildningen i år. Foto: Ebba Öberg/SVT

Sävsjö vill få fler att söka vård- och omsorgsprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Det är för få som söker sig till vård- och omsorgsprogrammet på Aleholmsskolan i Sävsjö. Därför inför nu kommunen en jobbgaranti för de elever som söker sig till programmet och klarar utbildningen.

På Aleholmsskolan i Sävsjö har man de senaste två åren märkt av ett lägre söktryck på vård- och omsorgsprogrammet. Det är en trend de nu vill vända genom att garantera jobb till elever som klarar utbildningen.

Se Fredrik Håkansson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i klippet ovan berätta om hur få som sökt sig till utbildningen i år.

Bjuder på körkort

Kommunen gör fler insatser för att locka elever till programmet.

– Vi har infört ett körkortsstipendium där man får pengar sitt körkort när man klarat sin utbildning, säger Fredrik Håkansson (KD).

Även i Jönköpings kommun har ansökningarna till vård- och omsorgsprogrammet minskat något. I Gislaved var det inte någon behörig elev som sökte till programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.