Högstadieeleven Sdra Al Jehmani i skolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar högstadieeleven Sdra  Al Jehmani varför hon sedan ett år tillbaka inte längre använder sin mobiltelefon. Foto: Johannes Tolf/SVT

Högstadieeleven Sdra i Jönköping har slutat använda mobilen

Publicerad

Högstadieeleven Sdra Al Jehmani  mådde ofta dåligt och fick ångest när hon använde mobilen mycket och var ute på sociala medier. Därför bestämde hon sig för ett år sedan att sluta använda luren.

– Jag mår mycket bättre nu. Fler borde testa det, säger hon.

Idag fredag är det skolavslutning för Sdra Al Jehmani som går i åttan på Rosenlundsskolan i Jönköping. Sommarlov och ledighet kan för vissa barn och ungdomar innebära att mer tid spenderas framför en skärm, vilket också kan ha negativa hälsoeffekter enligt en rapport från Statens medieråd.

De negativa effekterna har Sdra känt av. Hon berättar att hon ofta mådde dåligt på grund av förhärligande kroppsideal på sociala medier. Men hon märkte att hon mådde bättre de dagar då hon inte använde mobilen så mycket och därför bestämde hon sig inför förra sommarlovet att helt skippa mobilen.

– Det var jobbigt de första två – tre veckorna. Då visste jag inte vad jag skulle göra, men sedan släppte det, säger Sdra.

Flickor verkar påverkas mer

Enligt rapporten från Statens medieråd som presenterades förra året framgår att det framförallt är flickor som verkar påverkas negativt av sociala mediers innehåll.

– Det är fler i klassen som tycker att det jag gör verkar bra, men än så länge är det ingen som har gjort som jag och lagt mobilen på hyllan.

Komplex fråga

Bilden av hur barn och ungdomar påverkas av skärmanvändning är komplex och individuell. För en del kan sociala medier vara positiva just eftersom de är sociala. Analytiker på Statens medieråd uppger att för en del barn är datorspel och sociala medier ett sätt att hålla kontakten med kompisar under sommarlovet.

I klippet ovan hör du Sdra  Al Jehmani  berätta om sin upplevelse av att  inte längre ha en mobiltelefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.