– Det här är bara en bråkdel av allt det vi hittat, säger han och visar oss flera kartonger med tomma lustgaspatroner som legat i papperskorgar eller på parkeringen vid idrottsplatsen. Oftast efter helger men även på vardagar.
Eskalerande problem
Enligt fältsekreteraren Reshat Shabani började lustgasanvändningen för något år sedan, men under senare tid har problemet eskalerat. Framförallt är det på offentliga platser i Skillingaryd som patroner hittas.
– Det har tilltagit sakta men säkert och vi är alltid oroliga för alla typer av droger. Vi har ett gemensamt ansvar att komma till rätta med det här, säger han.
Nu lägger Vaggeryds kommun ut information på sin hemsida och även föräldrar på högstadiet kommer att informeras om riskerna med att använda lustgas i berusningssyfte. Gasen andas oftast in med hjälp av ballonger. Det räknas inte som narkotika och är därför inte olagligt.
– Vi tycker inte det är okej och då är det viktigt att vara tydlig. Så här ska vi inte ha det i Vaggeryds kommun, säger Jessica Holmkvist, verksamhetschef på socialförvaltningen.
Säljs i butik
Lustgas används som smärtlindring inom vården. Men användningsområdet för de patroner som säljs i butiker är bland annat inom matlagning. Med så kallade gräddsifoner, som drivs med lustgas, får man grädden luftig när den spritsas på bakverk.
Och eftersom lustgaspatroner säljs på nätet och i butiker så är det inte svårt för unga att få tag i dem. Vaggeryds kommun uppmanar nu föräldrar att vara uppmärksamma på om de hittar lustgasbehållare bland sina ungdomars saker och uppmanar också föräldrar att prata med de unga om vilka risker det finns med att använda lustgas som berusningsmedel.
Risker med lustgas
• Lustgas kan ge syrebrist när man andas in den.
• Det kan leda till medvetslöshet, kramper, hjärtproblem, hjärnskador och skador på ryggmärgen.
• Riskerna ökar om lustgas används tillsammans med alkohol eller andra droger.
Källa: Vaggeryds kommun