Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Servitören Daniel Jonsson berättar om största dricksen han har fått och om hur han ser på dricksredovisning. Foto: SVT

Servitören från Jönköping om dricksredovisning: ”Borde vara tydligare”

Uppdaterad
Publicerad

All inkomst av tjänst, även dricks, ska redovisas till Skatteverket. Daniel Jonsson har jobbat som servitör i drygt 20 år. Han upplever att det kan vara svårt att hålla koll på redovisningen av dricks som anställd.

Förra veckan var det sista dagen att lämna in deklarationerna för inkomståret 2023 till Skatteverket. Men att som restauranganställd redovisa den dricks man får känns inte som en självklar grej att göra, menar servitören Daniel Jonsson.

– Jag tycker inte att det låter rimligt att redovisa dricks, eftersom jag ser det som en gåva man får av gäster, säger han.

Saknar tydlighet

Han menar att det inte finns tydlighet från Skatteverkets håll, och att det inte är lätt att tänka på att redovisa dricks eftersom inte så många förstår att det behövs och är skattepliktigt liksom lönen.

Hur gör ni med dricksen på ditt jobb?

– All dricks vi får här på min arbetsplats delas mellan de som serverar mat och de som jobbar i köket.

I klippet ovan berättar Daniel Jonsson, servitör vid restaurang Hemma i Jönköping, om hur drickssystemet har utvecklats.

Hur gör du? Brukar du lämna dricks?

Magnus • Aldrig att jag skulle lämna dricks i Sverige! Vi har ju avtal och förhandlade löner. Det är bara frågan om en amerikanisering som restaurangerna inte är dummare än att de utnyttjar.

Hasse • Nej. Servering ska ingå i priset

Peter • Varför ska vi hela tiden impotera alla dåliga saker från staterna hela tiden? Förväntas 10% dricks så kan de sänka priserna 10% också. Sedan ska man ju även tänka på att knappast alla skattar på sina drickspengar, vilket då blir svarta pengar? Nej, allt ska ingå i den slutgiltiga summan, inget hittepå bara för att hålla nere lönerna så arbetarna på golvet hoppas på vår givmilda natur.

Mirre • Jag har aldrig förstått det här med dricks. I visa kulturer är ett måste. Själv har jobbat i restaurangbranschen länge och sett hur det kan skapa problem med det här hur man ska fördela för ofta själva servitörerna vill största delen och fuskar med det och sen är det en viktig sak till att nämna är att det försämrar förhandlingsläge om lönerna vid intervjuer då giriga ägare har detta i beräkningen och säger typ " men du får massa dricks också " som om det är något som tas för givet och ska dras av liksom.

Ida • Jag som kund blir förvirrad & sur när jag ser kvitton med en rad för dricks i Sverige - det ingår redan i deras lön & priset vi betalar. Dricks gör det dessutom otillgängligt för funktionsvarierade som har svårt att hantera pengar. Så det är inte ett bakåtsträveri som ska accepteras.

André • Varför ska jag ger dricks till personalen som gör sitt jobb? Få personal som ger dig en bra service i butiken också dricks för att hen var trevlig? Jag betalar inte mer för att chefer tjäna ännu mer pengar. Höj lönerna istället.

Dennis • Skämtar ni nu eller? Har vi inte blivit tillräckligt Amerikaniserade med "högre straff" som inte hjälper och privatiseringar överallt som bara ger "kreativa och innovativa" idéer i form av att roffa åt sig så mycket skattepengar som möjligt? Ska vi börja betala så arbetsgivarna kan sänka lönerna nu med?

Arin • Sen mitten på 90-talet är ALLT inkluderat i priset för mat och dryck. Det gjorde så att krögarna höjde priset ca 10% direkt. Alltså ska ingen dricks betalas utöver priset på mat och dryck

Adrian • Den är en imperativ princip att aldrig ge dricks enligt mig. De som VILL ska ge dricks, men anställda ska kunna leva på lönen utan det. Det sista Sverige och Europa ska bli är att kopiera USAs förgiftade dricks kultur. Anställda får knappt något i timmen, saknar kollektivavtal och därmed medvetet ger sämre service om du vägrar ge dricks.

Patrik Andersson • Dricks är ett handfast tack för något som ligger över den förväntade nivån, och inte ett regelmässigt påslag för det vanliga arbetet... kort sagt lite grann som att slänga in en extra bullpåse till bilmekanikern när han plockat in och fixat bilen efter ordinarie tid en fredag och därmed räddat helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.