• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Charlie Rendahl, gruppchef på polisen, uppger att antalet annonser om sexköp på nätet ökar i samband med mässor i Jönköping. Foto: Philip Naskret/SVT

Sexhandel ökar med mässor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen inleder nu ett nytt samarbete för att komma åt sexhandeln som sker i samband med mässor i Jönköping.

Samtidigt menar de att hotellen borde göra mer för att avskräcka sina gäster från sexköp.

Men Hotellgruppen är kritiska till polisens insatser för att stoppa prostitutionen.

Sexhandeln har flyttat från gatan till nätet. Där förmedlas kontakterna och plats och tid för sexköpet bestäms. Polisen ser nu en koppling mellan prostitution och mässor som arrangeras i Jönköping.

– Vi kan inte säga att brottsanmälningarna ökar i samband med mässorna, men vi ser ett ökat antal annonser, säger Charlie Rendahl, gruppchef på polisen, som arbetar med prostitutionsfrågor.

Sexhandel i Jönköping

Läs också: Sanna säljer sex i Jönköping

Han menar att det kan finnas olika förklaringar till varför det finns en större marknad för sexhandel i samband med arrangemang i Jönköping.

– Är man intresserad av att köpa sex kanske det är enklare att göra det när man är bortrest. Vi ser även att män från andra länder kommer hit och passar på då, säger Charlie Rendahl.

Nå ut till hotellen

För att komma åt prostitutionen i samband med mässorna kommer polisen nu regelbundet samverka med länsstyrelsen, socialtjänsten och åklagarkammaren.

En viktig del i det nya samarbetet är att nå ut till hotellen eftersom mycket av sexhandeln sker på hotellrum.

Enligt Charlie Rendahl är polisen helt beroende av tips från hotellen.

Han menar att hotellen är bra på att höra av sig vid misstankar om sexköp, men vill se att de gör mer för att informera sina kunder om konsekvenserna om de åker fast.

– Det är något som kan bli bättre. Informationen till oss är god, men informationen från exempelvis hotell och mässor är något vi kan utveckla, säger han.

Charlie Rendahl hade velat se information från hotellen i receptionen, på samma sätt som butiker har skyltar uppe att de anmäler samtliga snatterier.

– På det sättet kan man kanske avskräcka någon från att handla sex på deras hotell, säger han.

Ringa polisen hjälper inte

Men Carl-Henrik Nilsson, ordförande för Hotellgruppen i Jönköping, menar att det ofta inte hjälper att ringa polisen när hotellen misstänker sexköp.

– Det finns en dialog mellan oss och polisen, men det är väldigt ofta vi möts av att de inte har resurser för tillfället när vi hör av oss, säger han.

Och han är kritisk till förslaget att hotellen ska informera sina gäster i receptioner om konsekvenserna med sexköp.   

– Jag tror det finns andra sätt. Vi genomför ett detektivarbete, säger Carl-Henrik Nilsson.

Enligt honom tittar hotellen exempelvis på hur både sexköpare och prostituerade väljer att boka hotellrum. Exempelvis har de upptäckt att rummen nästan uteslutande bokas över nätet och att gästen betalar hela vistelsen i förskott. 

– Vi är vaksamma och försvårar för de vi misstänker bedriver prostitution. Jag tror det är bästa sättet att ta hand om det, säger Carl-Henrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandel i Jönköping

Mer i ämnet