Karin Eliaeson, på enheten Renare mark och vatten på SGU menar att tomterna på Mariebo i Jönköping är unika. Foto: Pressbild/SVT

SGU om Mariebo: ”Vi har inget liknande fall i Sverige där så många fastigheter berörs”

Uppdaterad
Publicerad

SGU, Sveriges geologiska undersökning, har inget liknande fall av privata bostäder som berörs av föroreningar i Sverige som i fallet på Mariebo i Jönköpings kommun. Trots att myndigheten säger att ärendet handläggs snabbt, kan väntetiden på en lösning bli lång för de boende.

SGU har tagit över huvudmannaskapet när det gäller föroreningarna på Mariebo. Detta eftersom Jönköpings kommun ansåg att de saknade kompetens att hantera situationen.'

– Vi har inget liknande fall där det är så pass många privata fastigheter som berörs direkt av föroreningar som på Mariebo, säger Karin Eliaeson, på enheten Renare mark och vatten på SGU.

Bostadsområdet på Mariebo där marken är så pass förorenad att den är klassad med riskklass 1, är ett högt prioriterat ärende på SGU, ett område som räknas som stor risk för människors hälsa och miljö. Föroreningarna som finns på Mariebo är klorerade kolväten.

– Vi har mätt upp halter i inomhusmiljö som en läkare har bedömt inte utgör en risk för de som bor där. Däremot finns det höga halter i grundvatten och under bottenplatta och de halterna är höga. Därför är bedömningen att den här föroreningen behöver åtgärdas, säger Karin Eliaeson, på enheten Renare mark och vatten på SGU.

SGU tillsammans med länsstyrelsen har nu sökt bidragsmedel för förberedande undersökningar. Under hösten kommer besked från Naturvårdsverket som fördelar pengarna.

”Vi jobbar väldigt fort”

Karin Eliaeson säger att hon har förståelse för att de boende tycker att hanteringen av den förorenade marken tar lång tid, men hon menar att myndigheten ändå arbetar snabbt.

– Vi har tagit fram en bidragsansökan nu och verkligen ansträngt oss för att skicka in den snabbt eftersom att detta är en angelägen situation. Men det tar tid att utreda en sådan här föroreningssituation och det kommer också ta tid att åtgärda den, säger hon.

Om ansökan går igenom kan förberedande undersökningar göras i år och även under nästa år för att kartlägga hur de farliga ämnena ska tas bort.

– Vi skulle kunna komma fram till att byggnader behöver rivas och då behöver man söka statliga bidragsmedel för att ersätta fastighetsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.