J-Södras tränare Andreas Brännström kommenterar läget inför sista omgången Foto: SVT / Adam Ihse TT

Sista omgången avgörande för J-Södra om spel i Allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen spelas den sista och helt avgörande omgången av Superettan där J-Södra har chans att gå upp i Allsvenskan. Laget möter Brommapojkarna på Stadsparksvallen i Jönköping. SVT Nyheter Jönköping är på plats.

Det är jämnt i tabellen i Superettan inför sista omgången. Mjällby vann sin match mot tabelljumbon Syrianska med 2 – 0 och placerade sig därmed i toppen av tabellen, och säkrade ett kontrakt för spel i Allsvenskan nästa säsong.

Inför den sista omgången är det J-Södra, Varberg och Brage som spelar om andraplatsen, vilket betyder direktuppflyttning till Allsvenskan, och tredjeplatsen som innebär kvalspel för att nå högsta ligan i fotboll.

Så här ser de avgörande matcherna ut i sista omgången:

  • J-Södra – Brommapojkarna
  • Varberg – Mjällby
  • Brage – Västerås

Jämnt inför sista omgången

Både J-Södra och Brage har 51 poäng inför den sista omgången. Varberg har 54 poäng. Det innebär att alla tre lagen har chans på en andraplats i Superettan. Skulle alla lag hamna på 54 poäng räknar man först målskillnaden och sedan antal gjorda mål.

Om placeringen i tabellen, målskillnaderna och antal gjorda mål kommer att ha någon betydelse får vi veta under söndagseftermiddagen.

Regler för den nyfikne

Om lagen hamnar på samma poäng i tabellen räknar man målskillnaden. Skulle målskillnaden också vara den samma räknas flest antal gjorda mål. Skulle även det krocka är det inbördesmöten som avgör, där ett mål på bortaplan är värt dubbelt så mycket.

Om samtliga av dessa skulle vara samma spelar lagen mot varandra i en så kallad skiljematch på neutral plan. Det vill säga att inget av lagen får hemma- eller bortafördel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.