Erik Carlborg på Skanska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eric Carlborg, marknadsområdeschef på Skanska, berätta mer om hur bolaget agerar om mätningarna skulle visa på förhöjda halter av föroreningar. Foto: SVT

Skanska om mätningarna: ”Är en trygghet”

Publicerad

I flera år framöver ska luft och vatten mätas i Skanskas nybyggda bostadsrättshus vid Skeppsbron.

– Att vi gör mätningar efter att huset är färdigställt är en trygghet för att vi säkrar luft och vattenkvalité även på sikt, säger Erik Carlborg, marknadsområdeschef på Skanska.

Kontrollerna av luft och vatten som påbörjas nästa år, görs med anledning av att det finns halter av klorerade lösningsmedel i grundvattnet i området. Enligt Jönköpings kommun är nivåerna låga och utgör ingen risk för boende, men mätningarna ska göras som en extra säkerhetsåtgärd.

Luft i klädkammare

Mätningarna ska dessutom se till att de byggnadstekniska åtgärder som vidtogs när bostadsrätterna byggdes, bland annat en förstärkt bottenplatta och utökad ventilation i garage och källare, fungerar.

Det finns en färdig kontrollplan på ur mätningar av vatten och luft ska gå till de kommande nio åren, vilka Skanska kommer att bekosta. Inomhusluften kommer mätas av en dosa som hänger uppe i två veckor.

– De sker på 11 platser i fastigheten, i tre fall på allmänna platser och de andra i exempelvis klädkammare där det ofta finns ventilationsaggregat, säger Erik Carlborg.

Vad tänker du om att ni behöver ta till de här åtgärderna?

– För oss är det naturligt att göra det. Vi vill ju garantera att våra boenden får den vistelsemiljön de har rätt till och som vi ska ha enligt den lagstiftning som gäller, säger Erik Carlborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.