Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bjarni Jonsson ordförande i Skillingaryds pistolskytteklubb beskriver i klippet hur klubben drabbades då det plötsligt var tomt i kassan. Foto: SVT/Emma Johansson

Skillingaryds pistolskytteklubb utsattes för förskingring – skärper nu sin interna kontroll

Publicerad

Flera föreningar och klubbar i Vaggerydstrakten har utsatts för förskingring. Bland dem finns Skillingaryds pistolskytteklubb som förlorade i stort sett alla sina pengar.

– Plötsligt hade vi inte möjlighet att betala våra räkningar, säger klubbens ordförande Bjarni Jonsson.

Det var under knappt två månaders tid som en person med insyn i fem olika klubbar och föreningar förde över totalt 1,7 miljoner kronor från deras konton.

Personen beskrivs i sin tur ha blivit lurad och manipulerad att göra överföringarna och åtalas nu för grov förskingring i fem fall.

Oväntat stort engagemang

Skillingaryds pistolskytteklubb blev av med runt 50 000 kronor, vilket var i stort sett alla pengar de hade och när de stod mitt i bygget av en ny klubbstuga. Ordförande Bjarni Jonsson beskriver en stor sorg, men också ett oväntat stort engagemang.

– Från medlemmar så haglade det in förslag på hur vi kunde lösa det, en del donerade också egna pengar till klubbkassan. Och företag utan någon koppling till oss sponsrade och det visade kraften i den här bygden.

I klippet ser du hur klubben nu har skärpt sina rutiner – och uppmaningen till andra klubbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.