– Vi gör det för att ta höjd för oförutsedda händelser. Vi vet att personal blir sjuk eller att någon av våra äldre kan bli sjuka och personal måste stanna över. Med de nya reglerna behöver vi kompensera direkt, vid nästa arbetspass, så arbetstagaren får minst elva timmars dygnsvila direkt och då riskerar vi att få en snöbollseffekt, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.
Redan infört schemat
Det nya schemat börjar gälla i oktober och innebär bland annat att personalen ska tjänstgöra varannan helg, istället två av fem helger. Det innebär också att möjligheten att själv vara med och styra över sitt schema försvinner, då kommunen inför ett antal schemamallar som ska gälla på alla arbetsplatser.
– Vi har haft detta schemat på vissa ställen redan och personalen har upplevt att det är bättre, säger Camilla Johansson.
”Förstår att det finns oro”
Men reaktionerna är starka och flera säger att de inte kommer att få ihop sina arbetsliv och privatliv och därmed tvingas säga upp sig.
– Jag förstår att det finns en oro, det gör det alltid när scheman ändras, men det gäller att komma ihåg att vi gör det här för att personalen ska må bättre. Det är klart att det är tufft att jobba långa pass, gå hem och sova några timmar och sedan jobba ytterligare ett långt pass.
Kräver det här att ni anställer fler?
– Det kan bli så och det är klart att jag är orolig eftersom det är svårt att hitta personal redan nu. Men vi tror att det här kommer bli bättre för personalen, säger Camilla Johansson.