Hanna Sundqvist står i sitt café och håller i en bricka med pizzabitar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Sundqvist har satsat på en mindre och familjär miljö. I klippet berättar hon om hur turisterna strömmade till i sommar. Foto: Emma Johansson/SVT

Små pärlor utanför städerna drar till sig turister

Publicerad

Det är de småskaliga serveringarna en bit utanför stadskärnan som turister tycks söka sig till. Fler utländska besökare hittar pärlorna.

Det som sticker ut i Smålands turisms siffror över sommaren är Tranås. Där ökade antalet gästnätter med hela 40 procent jämfört med förra året. Det kan förklara varför så många av Hanna Sundqvists besökare i Gränna kom från det hållet.

– Vi ser att det blir allt mer populärt att söka upp mindre kaféer och restauranger och gärna de lite mer avlägsna, säger Helene Berg som är vd på Smålands turism.

Hanna satsar på hemtrevnad och att hinna prata med alla gäster. Hon tror att det kan vara en orsak till att småskaligt blir mer intressant.

I klippet ovan berättar hon mer om rekordsommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.