Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smålands fotbollförbund jobbar aktivt för att försöka få fler ledare till tjejfotbollen. Foto: TT

Smålands Fotbollförbund: ”En utmaning att behålla tjejerna”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att utvecklingen går framåt och antalet flicklag i fotboll ökar så är underlaget av spelare större på pojksidan. Flickornas verksamhet blir ofta mer utsatt och många tjejer slutar spela fotboll – eller börjar spela på damnivå tidigt.

Damfotbollen är i ett intressant läge både nationellt och regionalt, hävdar Henrik Landén som är distriktschef på Smålands Fotbollförbund. Han berättar att det finns en tillväxt på damlag och ett bra underlag på flicklagen som utvecklas.

– Vi hoppas kunna förvalta det och under tid få intresset att ligga i inom föreningarna.

Smålands Fotbollförbund har sett en ökning vad gäller antal anmälda lag de senaste åren och utifrån anmälningsläget såg siffrorna även positiva ut inför 2023.

Men samtidigt avanmäler sig damlagen från seriespel. I början på maj hade åtta lag i division 4 valt att lämna.

”Kan handla om ledarbrist”

– Dels kan det handla om utövare i det lokala samhället där man verkar, dels kan det handla om ledarbrist, säger Henrik Landén.

Förbundet  har gått ut med en extra satsning på just damledare, då förbundet ser att det är någonting som saknas inom föreningarna.

Ser utmaningarna inom damfotbollen likadan ut i dag som för 10-15 år sedan?

– Jag skulle säga att det finns fler möjligheter att fortsätta spela fotboll på olika nivåer. Jag tycker att vi har fler välutbildade ledare men om vi kan ge en möjlighet med spontanidrott och rörelseglädje så kommer vi kunna ha fler utövare där man på sina egna premisser kan bedriva fotbollen.

I klippet ovan hör du honom berätta om vilka utmaningar damfotbollen står inför och hur man ska hålla kvar tjejerna under en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.