nödhus, nödbostäder, Ukraina, OBOS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bland annat om husets ”lego och duplodetaljer”. Foto: Viktor Fridén/SVT

Småländska hustillverkaren skänker nödbostäder till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor har behövt fly sina hem i Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion. Nu skänker hustillverkaren OBOS med fabrik i Myresjö åtta nödbostäder till en hjälporganisation i det krigshärjade landet.

Idén kommer från arbetare på företaget som vill stötta Ukraina med sin kompetens och erfarenhet. Företaget menar att det är en mer hållbar produkt, än till exempel ett tält, då den kan göras om till en permanent bostad eller annan typ av fastighet på sikt.

– 14 miljoner människor har behövt fly sina hem i Ukraina. Det innebär att det har förstörts lika många hem i Ukraina som det produceras i Sverige på 40 år, säger Joakim Henriksson, vdOBOS Sverige.

Monteras på fyra timmar

Bostaden har inget vatten- eller avloppssystem, men det finns bland annat ett solcellspaket för elförsörjning och en kamin för att värma upp bostaden. Tanken är att två personer utan snickarbakgrund ska kunna montera bostaden på fyra timmar. Verktygen som behövs är en skruvdragare och ett vattenpass.

I klippet ser du bostaden från in- och utsidan och hör mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.