Det är Jönköpings Tekniska högskola och Hälsohögskolan i Jönköping som gått samman för att forska om hur sensorer kan förbättra smart belysning. För att göra studien har högskolan byggt upp en tillfällig lägenhet där belysningssensorerna testats. Där har man mätt framförallt puls och andningsfrekvensen på 70 olika deltagare som utfört uppgifter i lägenheten.
– Det här projektet heter DOSE, Daylight and Occupancy Sensing Environments, och vi känner av dagsljus och närvaro av människor. Vi vill veta om det finns nog med ljus och om det finns någon person närvarnade. Finns det ingen där behöver ju inte lampan vara tänd, säger Myriam Aries.
Belysningen styrs också av hur aktiv man är, och aktivitetsnivån bestäms av puls och andningsfrekvens.
Vann pris
Sedan 1998 har stiftelsen Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik delat ut Stora förtjänstpriset till en person eller organisation som har verkat till nytta för belysning i Sverige under en längre tid. Och årets pris tilldelades Jönköpings Tekniska Högskolas program Ljusdesign och belysningsteknik.
– Vi är väldigt hedrade och var alla med på scenen för vi ville ha hela teamet där uppe, säger Myriam Aries.
Kolla klippet för att se ”lägenheten” och höra mer om hur forskningen gjorts.
Smart belysning
Smart belysning är automatiserad belysning som kan kontrollera ljuset ett rum. Den kan till exempel sänka belysningen om det inte finns någon i rummet, eller ändra färg enligt inställning. Syftet är att att underlätta, förbättra bekvämlighet, energieffektivitet och säkerhet.