Senioren Margareta Stenke med två elever i klassrummet. De tittar på en uppgift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta Stenke är en av de seniorer som arbetar på Runnerydsskolan i Nässjö. Eleverna Tyra Råsbjer och Benyamin Karlsson säger att det gjort skillnad. Hör elever och lärare i klippet. Foto: Linda Mathillas/SVT

Snabbare hjälp och lugnare miljö med seniorer i klassrummen i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Nio seniorer arbetar sedan i oktober på Runnerydsskolan F-6 i Nässjö. De fungerar som ett extra stöd till lärarna. Elever vi träffar upplever att de får mer hjälp och att arbetsron i klassrummen blivit bättre.

– De som bråkade innan visar mer respekt nu eftersom det är äldre personer här. De vill inte skämma ut sig och stöka, säger Tyra Råsbjer som går i årskurs 6 på Runnerydsskolan i Nässjö.

Runnerydsskolan är just nu den enda av skolorna i kommunen som använder seniorer i verksamheten, men det kan bli fler om projektet faller väl ut.

Grundskolechefen ser flera vinster med projektet.

– En viktig faktor är att ta tillvara den vilja till fortsatt samhällsengagemang som finns hos medborgare efter avslutat yrkesliv. Det blir fler kloka vuxna i skolan som kan möta, samtala och stödja elever utifrån sina förutsättningar, säger Helena Petersson, grundskolechef på barn- och utbildningsförvaltningen i Nässjö kommun.

Seniorer ska inte ersätta lärare

Seniorerna deltar ideellt och Petersson understryker att de inte ska ersätta personal i skolan.

Grundskolläraren Lena Stenkes mamma Margareta Stenke nappade direkt på erbjudandet. Utan ersättning är hon nu en gång i veckan på skolan och arbetar.

– Det ger mig så otroligt mycket tillbaka. Jag älskar att gå hit, säger hon.

I klippet ovan berättar Lena Stenke om betydelsen av seniorer i klassrummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.