Stadens gågata omfattas inte av rökförbudet, men den inhägnade idrottsplatsen gör det. Foto: Kristin Renulf

Nu är det slutrökt på många allmänna platser

Uppdaterad
Publicerad

Den nya tobakslagen innebär att det från den 1 juli blir förbjudet att röka på en rad allmänna platser utomhus som affärsentréer, busshållplatser, perronger, inhägnade idrottsplatser, lekplatser och uteserveringar.

Sveriges regering och riksdag har satt upp ett mål om ett rökfritt Sverige 2025 då färre än fem procent av befolkningen ska vara rökare. Idag är cirka tio procent av befolkningen rökare. Som ett led i denna målsättning införs en ny tobakslag som börjar gälla den 1 juli.

Utökat rökförbud

Den nya tobakslagen omfattar förutom cigaretter också e-cigaretter och vattenpipor. Den nya lagen innebär också att det blir rökförbud på en rad allmänna platser utomhus som tidigare inte omfattades av rökförbud.

– Den som är ansvarig för att rökförbudet följs är fastighetsägaren eller den som disponerar ytan, säger Karin Stennek på miljö- och hälsokontoret på Jönköpings kommun.

I klippet ovan ser du vilka platser som omfattas av det nya rökförbudet.

Ansvariga som upptäcker att någon trotsar rökförbudet ska uppmana personen att sluta eller att lämna platsen.

– En verksamhetsutövare får inte handgripligen flytta på någon, det får enbart polis och ordningsvakt göra, men man får med tillsägelse försöka påverka människor.

Den fastighetsägare eller verksamhetsutövare som inte sköter sitt åtagande kan drabbas av vite.

– Vi kommer inte aktivt söka upp verksamheter utan kommer nog att ta det på klagomålsbasis, säger Karin Stennek.

Askkoppar ska tas bort

Den nya lagen innebär att det blir rökförbud utanför alla entréer där allmänheten har tillträde, dock inte utanför enskilda arbetsplatser. Rökförbudsskyltar ska upp och finns det askkoppar där i dag ska de bort. Hur långt från en entré som det är okej att röka finns inte fastslaget i lagen.

– Nej, det finns inte några meterangivelser i lagen, utan det kommer att få bedömas från fall till fall.

Finns det inte en risk att människor går en bit bort och röker och kastar fimpar på marken där istället?

– Ja, det finns risk för det och verksamhetsutövare har ingen skyldighet att hänvisa till en plats där man får röka. Men det går ju lösa situationen med att man sätter upp en rökzon, men det är inget som det står i lagen att man måste göra, säger Karin Stennek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.