I slutet på juli beräknas de nya doserna av vaccinet mot TBE komma in och kommer i så fall finnas tillgängligt för de som vill vaccinera sig veckan därpå.
Skälet till att vaccinet i år har tagit slut på vårdcentralerna runt om i länet beror på högre tryck. Ett flertal allvarligare fall av TBE har uppmärksammats i både media och av Folkhälsomyndigheten, vilket bidragit till att fler vill skydda sig.
Hur allvarligt är det att inte vara vaccinerad mot TBE?
– Det är egentligen inget större problem om man skjuter på sin dos. Men det är en period där man kanske har lite sämre skydd, säger David Edenvik som är biträdande smittskyddsläkare på Region Jönköpings län.
Smittskyddsläkaren berättar också att det finns förhållandevis få riskområden i länet och att många kanske oroar sig lite i onödan. Detta eftersom de riskområden som finns sällan är där många vistas dagligen.
– Bor man till exempel i Jönköping eller i södra delar av regionen, är ute i skogen och plockar svamp ibland så är det inte jätteviktigt att vara vaccinerad, säger David Edenvik och fortsätter:
– Vaccinet är viktigast för dem som rör sig mycket i skogen, i områden där vi har smitta.
Hör när smittskyddsläkaren berättar mer om detta i klippet
Inte helt slut
Trots att regionen fått neka vaccinering under sommaren så har en del privata vaccinationsmottagningar fortfarande kunnat erbjuda vaccination.
– Det är ju lite begränsad kapacitet på vårdcentralerna under sommaren, men vi har ju hjälp av andra vaccinatörer. Så det finns nog goda chanser att få sin spruta, säger David Edenvik.
Det här är TBE
TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Den sprids främst via fästingar och därför är det viktigt att vaccinera sig om man vistas mycket utomhus.
Fästingsäsongen pågår från mars till november men de flesta får TBE under sommaren.
Symptomen kommer oftast inom en vecka efter smittotillfället men det kan ta upp till en månad innan de visar sig.
Det är vanligt att få huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.
Källa:1177