Pressbild på MIchael Wirestam, samhällsbyggnadschef på Aneby kommun och arkivbild på Hesa Fredrik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Wirestam lyfter fram varför han vill att Aneby kommun får varningssignalen. Möt honom i klippet. Foto: Tim Lundberg/Aneby kommun & SVT

Snart kan ”Hesa Fredrik” vara tillbaka i Aneby

Uppdaterad
Publicerad

Hesa Fredrik kan komma att bli verklighet i Aneby kommun.
– Det är en del i vårt arbete med att höja och förbättra vår beredskap, säger Michael Wirestam, samhällsbyggnadschef på Aneby kommun.

Det är 20 år sedan larmet hördes över Aneby senast. Då satt det på Centralskolan men i samband med rivningen av den så kom det aldrig upp en ny ”Hesa Fredrik”.

Kommunen har nu skickat in en ansökan till MSB om att få varningssignalen. Om den beviljas beräknas den stå på plats tidigast under år 2025.

I klippet förklarar Samhällsbyggnadschefen varför han tycker kommunen behöver Hesa Fredrik.

Olika typer av larm

Varningssystemet, VMA, testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. VMA av sju sekunder långa signaler med fjorton sekunders tystnad emellan.

Det infördes 1986 för att få en mer civil användning av systemet – till skillnad från flyglarmet. Man önskade ett verktyg för att förmedla krisinformation som kanske inte behövde vara ett militärt hot. Detta kunde, och kan fortfarande, gälla faror som gasutsläpp, giftig brandrök, farligt väder och liknande.

Beredskapslarm
Används vid fara för krig och består av 30 sekunders signal följt av 15 sekunders tystnad. Om signalen ljuder ska man lyssna på radio, ordna så att man snabbt kan lämna bostaden, undvika att ringa timmarna efter larmet och ta reda på var det finns skyddsrum och hjälpa till att göra i ordning det.

Flyglarm
Tillämpas när berörda myndigheter bedömer det som att landet kommer attackeras från luften. Larmet består av korta tonstötar under en minut och är en signal om att man så snabbt som möjligt ska ta sig till närmaste skyddsrum.

Faran över
Används för att meddela att hotet mot allmänheten tagit slut. Ges efter VMA och samtliga andra signaler och består av en 30 sekunder lång sammanhängande signal.

Källa MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.