En delad bild som visar två personer och en plastpåse. Den vänstra sektionen visar en kvinna klädd i en svart jacka som står utomhus. Den mittersta sektionen visar en hand som bär en svart shoppingpåse. Den högra sektionen visar en man i en svart jacka som står framför ett shoppingcenter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur några jönköpingsbor gör när de ska handla i dagsläget – och vad de tror om framtiden när plastpåseskatten försvinner. Foto: SVT

Snart ryker plastpåseskatten: Jönköpingsbon: ”Många kommer nog välja plastpåsen”

Uppdaterad
Publicerad

Den första november slopas plastpåseskatten – men kommer det göra att vi använder fler plastpåsar? Hör hur shoppare i Jönköping resonerar.

Skatten på plastpåsar infördes 2020 för att minska plastkonsumtionen, vilket samtidigt innebar en fördubbling av priset på plastkassar i butiker.

Men från den första november slopas skatten helt.

– Vi överträffar redan EU:s mål om minskad plastkonsumtion med god marginal, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT i september förra året.

Kommer plastkonsumtionen öka när plastpåseskatten försvinner – hör vad folk i Jönköping tror i videoklippet.

Platspåseskatten slopas den 1 november – hur påverkas du?

Pelle • @Danne.
Jag ser plastskräp dagligen på mina hundpromenader.
Vi som skriver här kanske tar ansvar för vår plast, förhoppningsvis är det så. Men alla gör inte det och därför är plast överlag inte bra.
Att det är mer skräp i Indien är inte en ursäkt för att rättfärdiga plastpåsar i Sverige. All mikroplast når oss också till slut, om inte annat i den fisk vi sätter i oss. Skräp och föroreningar är globala; de har inga gränser för det ena eller det andra landet.

Pinnat inlägg

Från och med den 1 november slopar Sverige platspåseskatten. Tidigare har klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) sagt till SVT att Sverige överträffar EU:s mål, men tror du att detta kommer ändras om påsen blir billigare? Eller är en medtagen tygpåse en självklarhet när du handlar? Tyck till här nedan!

CJ • Energiverken får tillsätta olja för att det ska brinna när dom eldar sopor så nu slipper dom det👍

Christer • En tankeställare
Kanske plastpåsen skulle vara gratis ?
Man bär på en påse med reklam
Hur mycket lägger handlarna ut på reklaminformation till oss konsumenter

Eva • Påverkar inte mig. Använder flergångskassar och kommer fortsätta med det, funkar utmärkt!

Kalle • Gött, då blir det plastpåse som gäller i fortsättningen. Jag styrs av priset och kommer välja det smidigaste alternativet. Tygpåsar är inget jag lärt mig använda och kommer förmodligen inte lära mig heller.

Rasmus • Om de ville att folk skulle sluta använda plastpåsar så hade man förbjudit det, inte tjäna pengar på det.

Skönt att kunna spara pengar på påsarna nu iaf

Danne. • Gå på Google Maps och sätt en pinne i Indien, var du vill. Zooma in och kolla med Google-gubben. Du kmr garanterat se plastpåsar och annat skräp. Där har vi ett problem, men i Sverige har vi inte det. När såg du senast en påse flytande i våra vatten? När såg du senast en påse flyga omkring på gatan? Sverige är redan världsledande i sophantering och miljö och hela världen skiter i oss och vad lilla Sverige gör. Vem skall vi bevis oss för? Bättre att göra en insats i Indien för att få payback/kr. Då gör det kanske nån skillnad för miljön iallafall.

Gunnar Jörtsö • Enklast är väl att ha en korg, väska, kasse med sig när man handlar och sortera sopor så blir det inte så många plastpåsar. Är emot särskild skatt men borde inte handlarna ta bort plastpåsarna som i Frankrike.

Pelle • Har tygpåsar och kommer att fortsätta använda det.
Generellt är det ett dumt och populistiskt beslut som kommer att öka konsumtionen och allt hamnar inte på återvinning, och det leder i sin tur till mer mikropkast i naturen på land och i sjöar och hav.
Sorgligt.

Britt-Marie Weidby • Jag kör på som vanligt. Har alltid haft med mig Tygkassar

En person sitter vid ett bord och håller upp en rosa plastpåse, omgiven av olika typer av plast- och papperspåsar. Rummet verkar vara ljust och luftigt med synliga träbjälkar i taket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du SVT:s reporter om några av de vanliga frågorna och fällorna kring plastpåsar. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.