I år är 30% eleverna flickor jämfört med 14% förra året. Foto: SVT

Sommarskola för nyanlända populär

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det examensdag för de 260 elever som gått på sommarskola på Junedalsskolan i Jönköping. Inför avslutningen har det hållits vernissage för de elever som läst slöjd och bild.

Sommarskolan är frivillig och vänder sig till elever som vill förbättra och fördjupa sina kunskaper så att de klarar grundskolans mål i årskurs 9. Intresset har varit stort, och på vissa kurser är det storleken på lokalerna som har fått hålla nere elevantalet.

– De här fyra veckorna har varit jätteroliga. Vi har lärt oss att göra saker i trä som en bricka och ask, säger Aya Abumadi som har studerat slöjd.

På det uppställda borden trängs färgglada fantasialster, stramare klassiskt trähantverk, och broderade tavlor. I luften hänger girlanger fyllda med teckningar, och på väggarna sitter skrivuppgifter från svenskan med fakta om olika djur.

Läser högstadiets slöjd på fyra veckor

De 65 elever som läst hemkunskap, bild eller slöjd, som nuförtiden innefattar både trä-, textil- och metallslöjd för alla, har på de fyra veckorna läst in det man i vanliga fall läser på tre högstadieår.

– Det har varit bra att koncentrera sig och inte läsa andra ämnen samtidigt. Det är inte så svårt, men man behöver tid, tycker Asadullah Ahmadi.

Asadullah Ahmadi är 19 år och kommer från Afghanistan. Han har varit i Sverige i tre år. Foto: SVT

Han har sökt till sommarskolan för att få betyg och bli behörig, och för att få erfarenhet. Tidigare har han aldrig arbetat med trä men nu har har gjort en ask där flera träslag är sammanfogade.

– Och syslöjden var också rolig. Vi har gjort en t-shirt och lärt oss att sticka.

Fler tjejer än förut

Eleverna är mellan tolv och tjugoett år, och skolpersonalen har noga gått igenom i förväg vilken nivå alla ligger på för att matcha ihop grupperna. Någon kan har läst mycket matte och därför läser årskurs nios matte, samtidigt som man nyss kom till Sverige och är på lågstadienivå när det gäller stavning på svenska. Så i varje ämne individanpassar man nivån på utbildningen.

Det är tredje året som sommarskola anordnas i Jönköping, och den här gången är det nästan 30 procent tjejer, vilket är betydligt fler än förut.

Jasmin Abumadi är en av de hundra elever som valt att simträna i Rosenlundshallen. Foto: SVT

Jasmin Abumadi är tretton år och har läst matte, svenska engelska och tränat simning.

– Det har varit jätteroligt. Mest att träffa nya kompisar och nya lärare. Och att simma, säger hon.

Nio av tio blir godkända

Ambitionsnivån är hög hos eleverna och 89 procent av dem som gått intensivkurserna är godkända. Bland de som inte klarat sig har man sett att det finns en historik med stor frånvaro redan tidigare. Undervisningen på sommarskolan är koncentrarad och kan därför vara svår att klara av om man inte är motiverad.

Rektor Malin Håård minglar bland eleverna och tittar på deras alster.

– Det är fantastiskt roligt men också vemodigt att det är slut. Vi har haft några delegationer inne på rektorsexpeditionen som sagt ”kan vi inte fortsätta några veckor till, snälla”, säger Malin Håård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.