• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsvetaren om kränkningar mot politiker: ”Det är ett hot mot demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler politiker har blivit utsatta för kränkningar på sociala medier under pandemin, enligt statsvetaren Marco Nilsson. Och han menar att det utgör ett hot mot demokratin.

I över 12 år har Marco Nilsson varit forskare och lärare i statsvetenskap, både på Göteborgs Universitet och på högskolan i Jönköping. Enligt honom har kränkningarna på sociala medier ökat under pandemin.

– Det finns rapporter och berättelser om att folk avstår från att bli politiker för att de inte vill utsätta sig hoten och riskerna som finns där ute om man engagerar sig som politiker, säger Marco Nilsson.

Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande i Jönköping, vittnar också om partikamrater som övervägt att lämna politiken efter de ökade hoten.

Vad kan de få för konsekvenser?

– Vi kommer fortfarande kunna rösta på politiker som ställer upp i val, så det ändrar inte den delen av demokratin. Men det kan ändra på urvalsramen. Alltså det blir bara personer som kan tänka att tåla lite ”stryk” och ta risker som man kan rösta på framöver, det kan även förändra innehållet i politiken, säger Marco Nilsson.

I klippet berättar han varför hot mot politiker är ett hot mot demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.