Tvådelad bild. Vänster: man i vit skjorta. Höger: skylt med texten ”Här kan du rösta”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ligger bakom lågt valdeltagande och vad kan kommunen göra åt det? Hör statsvetaren Marco Nilsson i videoklippet. Foto: Christine Olsson/TT / SVT

Statsvetaren: Så kan kommunen göra för att fler ska rösta

Publicerad

Bristande förtroende för politiker och en ovana att rösta är några av anledningarna till att valdeltagandet är lägre i områden som Österängen och Råslätt i Jönköping. Det visar en eftervalsanalys av statsvetaren Marco Nilsson vid högskolan i Jönköping.

– Syftet med analysen är att förstå varför valdeltagandet har minskat så mycket, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden, säger han.

I Jönköpings kommunval 2022 minskade valdeltagandet med 4,1 procent, vilket är mer än riksgenomsnittet där minskningen var 3,6 procent.

Bristande information

Det var i socioekonomiskt utsatta områden, såsom Råslätt och Österängen, som valdeltagandet var lägst. Samtidigt ökade andelen röstberättigande som inte var svenska medborgare. Enligt Marco Nilsson kan detta ha bidragit till minskat valdeltagande, då exempelvis bristande språkkunskaper kan göra det svårare att ta till sig information om valet.

I klippet ovan får du höra mer om vad kommunen kan göra för att öka valdeltagandet.

Här sjönk valdeltagandet mest

Valdeltagandet sjönk mest i distrikt som redan hade lågt deltagande 2018. I Råslätt-Lockebo och Österängen V var det endast 43,7 procent respektive 50,9 procent av alla röstberättigade som röstade i kommunvalet.

Valdeltagandet under kommunvalet 2022

Valdeltagande (%) i kommunval 2022: Inrikes- och utrikesfödda

Inrikesfödda – Utrikesfödda

• Råslätt Västra: 77 procent – 52 procent

• Råslätt Östra: 71 procent – 50 procent

• Råslätt-Lockebo: 77 procent – 41 procent

• Österängen Västra: 72 procent – 44 procent

• Österängen Östra: 76 procent – 46 procent

Källa: Marco Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.