Cykelstjärnan Tobias Ludvigsson kör Vätternrundan med ett team som siktar på nytt rekord. Foto: Arkivbild: Sandra Wennergren/SVT

Stjärnans nya mål – rekordtid i cykelklassikern

Uppdaterad
Publicerad

Vätternrundans rekordtid är hotad. Cykelstjärnan Tobias Ludvigsson från Jönköping kör med ett team som siktar på nytt rekord. Samtidigt ger han råd till alla motionärer i cykelklassikern.

– Först och främst, om man vill ta sig i mål, gäller det att komma förberedd, säger han.

Nu är Vätternrundan tillbaka på sin klassiska sommarhelg efter två pandemiår. 16 000 cyklister väntas ta sig an de 31,5 milen runt Sveriges näst största sjö. En av dem är proffscyklisten Tobias Ludvigsson från Huskvarna.

– Jag har aldrig kört Vätternrundan, så vi får se hur det här kommer att gå, säger han.

Ludvigsson är en del av ett team på ett 40-tal cyklister, och tillsammans hoppas de ta sig runt banan fortare än någon annan gjort. Den nuvarande rekordtiden är sex timmar och 33 minuter.

”Perfekt tid”

Vätternrundan är en del av en svensk klassiker, tillsammans med Vasaloppet, Lidingöloppet och Vansbrosimningen, och för att alla deltagare ska hinna i mål går starten redan på fredagskvällen och fortsätter under natten.

Ludvigsson startar dock först på lördagen klockan 11.30.

– Det är en perfekt tid, det var inte så lockande att starta mitt i natten för min del, säger Ludvigsson.

”Några mil i benen”

För Ludvigssons del är 31,5 mil inget att hetsa upp sig för. Han ser Vätternrundan som en uppvärmning inför SM nästa vecka.

– Jag cyklade 400 mil i maj med Giro d' Italia, så jag har ändå några mil i benen. Det är ganska skonsamt för en som är van att cykla.

Men att cykla Vätternrundan blir ändå något annat. Huskvarnasonen är van att se deltagare susa förbi när han är hemma i Sverige.

Vad ser du mest fram emot?

– Det bästa blir gemenskapen med ett gött gäng, åka och tjata lite och försöka njuta. Det är väldigt fint här runt Vättern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.