”När det gäller Gislaved är det här en väldigt hög siffra”, säger Håkan Boberg, polisområdeschef. Foto: SVT

Stor ökning av anmälningar om våldsbrott mot kvinnor i Gislaved

Publicerad

Varje år inkommer drygt 2 400 – 2 500 anmälningar om våldsbrott mot kvinnor i Jönköpings län. Anmälningsstatistiken varierar från år till år, men just i Gislaveds kommun syns en ovanlig ökning, enligt polisen.

Anmälningar om våldsbrott mot kvinnor har minskat något i Jönköpings län. År 2018 anmäldes 2 482 fall till polisen, förra året fick polisen in 2 447 anmälningar.

”Stort mörkertal”

I Gislaveds kommun gjordes 171 stycken anmälningar om våldsbrott mot kvinnor år 2018. År 2019 gjordes 325 anmälningar. Trots ökningen tror både polisen och kvinno- och tjejjouren i Gislaved att det finns ett stort mörkertal av kvinnor som inte anmäler denna typ av brott. Men de berättar också om att de tror att allt fler kvinnor vågar anmäla att de utsatts för våld i en relation i Gislaved.

– Vi ser att antalet anmälningar varierar, men när det gäller Gislaved är det här en väldigt hög siffra, säger Håkan Boberg, polisområdeschef.

”Svåra brott att utreda”

Polisen ser positivt på att fler anmäler våldsbrott i Gislaved. Men myndigheten kämpar fortfarande för att klara att utreda brotten.

– Vi har fått nya metoder att arbeta med. Men det här är svårutredda brott och det är svårt med bevisning, säger Håkan Boberg.

Hör hela intervjun med polisområdeschefen Håkan Boberg i klippet ovan.

Det här består statistiken av

Datan som begärts ut från Polisen är ett urval där myndigheten sökt på brottsplats, målsägande av kvinnligt kön och brottskategorin våldsbrott.

Urvalet är baserat på brottsplats, detta betyder att en målsägande kan vara bosatt i en annan kommun. Detsamma gäller målsägande som kan ha blivit utsatta i en annan kommun, dessa framgår inte i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.