I klippet hör du Eksjöpolisen Rickard Finndahl, gruppchef på grova brottsgruppen, berätta om ökningen av våldtäktsdomar. Foto: Henrik Montgomery/TT/Johannes Tolf/SVT

Stor ökning av fällande våldtäktsdomar sedan samtyckeslagen infördes

Publicerad

Antalet fällande domar för våldtäkt har ökat påtagligt sedan den nya lagstiftningen om våldtäkt infördes för två år sedan. Men enbart ett fall avser det nya brottet oaktsam våldtäkt, visar en sammanställning som SVT Nyheter Jönköping har gjort.

I polisregion Öst, som Jönköpings län tillhör, har antalet fällande domar för våldtäkt ökat de senaste åren, från 11 stycken år 2017 till 26 fällande domar 2019. Men endast ett fall rör oaktsam våldtäkt.

– Bevisbördan i sig har ju inte förändrats, säger Eksjöpolisen Rickard Finndahl, gruppchef på grova brottsgruppen, som påpekar att våldtäkter generellt är svårutredda.

I klippet hör du honom berätta mer ökningen av lagförda våldtäkter i regionen.

Ökning i hela landet

Utvecklingen inom polisregion Öst går i linje med landet som helhet visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). Från 190 fällande domar år 2017 till 333 år 2019, en ökning med 75 procent.

− Det tyder på att lagändringarna har fått större effekt än vad många trodde. Vår genomgång visar tydligt att nya typer av övergrepp nu åtalas och fälls som våldtäkt, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brå.

Sedan juli 2018 bygger lagstiftningen om våldtäkt på avsaknad av frivillighet, istället för förekomsten av våld, hot eller en särskilt utsatt situation. De nya fällande domarna gäller i stor utsträckning just den typ av situationer som lagändringen avsåg att täcka, till exempel fall där offret reagerat på övergreppet med passivitet. Tolv av de nya fällande domarna i Sverige rör det nya brottet oaktsam våldtäkt.

Gränsdragningsproblem

På Brå anser de att detta visar att det finns en del gränsdragningproblem när lagen ska tillämpas.

− Vi har sett svårigheter när det gäller att avgöra både hur långt det straffbara området sträcker sig och vad som ska ses som uppsåt respektive grov oaktsamhet. Dessa tillämpningsproblem riskerar att äventyra rättssäkerheten. Det är därför viktigt att det kommer fler vägledande avgöranden i högre instanser. Det som framförallt behöver klargöras är vad som ska ses som ett uttryck för frivillighet och när ett sådant går att bortse från, säger Stina Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.