Just nu jobbar föreningen Djurens vänner i Jönköping hårt med att försöka hitta jourhem åt katter som hittats övergivna. Förra året var det mellan 20 och 30 katter som omhändertagits vid den här tiden, men i år har siffran mer än fördubblats.
– Vi har slagit knut på oss själva flera gånger för att lösa situationen för dessa katter. Hittills har vi inte behövt tacka nej till någon katt, men det kommer kanske tyvärr en dag när vi tvingas göra det, säger Björn Johansson, Djurens vänner i Jönköping.
Han säger att trycket är stort även hos föreningar på andra orter i Jönköpings län, som just nu har fullbelagt hos jourhemmen. Det handlar dels om katter som hittas övergivna, men också om katter som de får in från veterinärer.
– Det är fullt friska katter som ska avlivas.
Brist på jourhem
Men det är också brist på jourhem eftersom katterna som hittats ofta måste skötas med stor försiktighet.
– De är ju inte kramgoa när vi kommer med dem utan de behöver tid att lugna sig och stadga sig. De kan även behöva veterinärvård, många har varit i väldigt dåligt skick.
Men om man faktiskt inte vill ha kvar sin katt längre, vad ska man göra då?
– Kontakta då Djurens vänner eller någon annan djurorganisation i närheten och be om hjälp. Då har ju katten åtminstone tak över huvudet och blir inte utslängda vind för våg.
Lagförslag om registrering av katter
Den sjunde oktober lämnade regeringen förslag på att alla katter i Sverige ska registreras och märkas på liknande sätt som görs med hundar. Detta för att antalet hemlösa katter ska minska. Enligt förslaget ska ägare bli skyldiga att registrera och märka sina katter från och med 2023. Förslaget ska nu skickas till Lagrådet för granskning.