Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör miljöinspektören berätta om knepen för att undvika badsjöar med kraftig algblomning. Foto: SVT

Stor risk för blågröna alger i badsjöarna under högsommaren

Uppdaterad
Publicerad

Varje sommar dyker det upp skyltar vid badsjöar där kommunerna avråder badgäster från att bada på grund av algblomning och bakterier.

– Bada inte om det ser farligt ut, säger Oskar Göransson, miljöinspektör på Vaggeryds kommun.

Under sommaren ökar risken för algblomning och övergödning i sjöarna, särskilt cyanobakterier, de blågröna algerna. Sjöar i länet, bland annat i Vaggeryds kommun har drabbats.

Kommunerna kontrollerar sjöarna med jämna mellanrum och sätter upp skyltar vid badplatser om algerna gör vattnet farligt att vistas i. Varningarna gäller så länge som blomningen pågår, vanligtvis ett par veckor. Vid kraftig blomning kan gifter finnas kvar i vattnet upp till en månad.

– Om det är en kraftig algblomning kan det vara dödligt, men då ska det till att man få i sig en del, säger Oskar Göransson, miljöinspektör på Vaggeryds kommun.

I klippet ser du om algblomningen gör det farligt att bada eller inte.

Därför blommar algerna

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer.

Algblomning förekommer i alla sorters vatten – till havs, kring kusten, i sjöar och vattendrag såväl i Sverige som utomlands.

Vanligtvis blommar alger nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.