Ett bygge pågår vid en vattenspegel, med en grävmaskin som arbetar på en tomt. I bakgrunden syns en flerfamiljshus i mörk färg, omgiven av träd och övrig bebyggelse. På den högra sidan framträder en person med långt hår, klädd med en lila jacka, som står i fokus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Annica Magnusson, vattensamordnare på Jönköpings kommun, om vilka åtgärder kommunen vidtagit för att kunna bygga vid södra Munksjön. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Stor risk för översvämning i centrala Jönköping – så gör kommunen för att kunna bygga vid södra Munksjön

Publicerad

Trots att centrala Jönköping är ett av 26 områden i landet som av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, pekas ut som ett högriskområde för översvämningar byggs det för fullt vid södra Munksjön.

– Vi höjer marken runt Munksjön för att klara de vattenivåer som kan bli där, säger Annica Magnusson, vattensamordnare Jönköpings kommun.

Regelbundet identifierar MSB områden med betydande översvämningsrisk. I översynen tittar myndigheten på tre olika typer av översvämningar; översvämning från större sjöar och vattendrag, kustöversvämning och översvämning vid skyfall.

Syftet är att identifiera risker och kunna vidta åtgärder i de aktuella kommunerna.

Skyfall i Jönköpings län

Förhöjda flöden

Centrala Jönköping är ett av 26 utpekade områden i landet. Här är det framförallt höga flöden i Tabergsån och Vättern som pekas ut. Men det finns även risk för översvämningar i så kallade lågpunkter vid skyfall i Jönköping.

I klippet berättar Annica Magnusson, vattensamordnare i kommunen, om åtgärder som kommunen har vidtagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyfall i Jönköpings län

Mer i ämnet