Stor risk för skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor risk för bränder i skog och mark i stora delar av landet. Det visar SMHI:s prognos.

– Det är torrt i stora delar av landet. Risken för bränder är stor, säger meteorolog Marcus Sjöstedt på SMHI.

Den senaste tidens väder, med värme och blåst samt ytterst lite nederbörd har lett till att det är mycket torrt i skog och mark. De som planerar att ta med sig en engångsgrill ut i naturen bör därför vara extra försiktig och tänka på brandsäkerheten.

– Nytt gräs har växt upp och det torra fjolårsgräset är inte längre ett så stort problem i Jönköpings län. Men det är ändå riktigt torrt i skog och mark eftersom det har varit lite nederbörd, berättar Marcus Sjöstedt.

Under torsdagskvällen blossade en skogsbrand upp utanför Stockaryd i Sävsjö kommun. Brandområdet var stort som en fotbollsplan och drygt 40 minuter efter larmet kom fick räddningstjänsten kontroll på branden.

Varmare luft

Enligt SMHI:s prognos är det stor eller mycket stor risk för bränder i hela Jönköpings län, vilket även gäller för stora delar av landet. I Norrland finns fortfarande fjolårsgräset vilket ökar risken för gräsbränder.

– Det ser ut att vara hög risk för bränder även under morgondagen. Det är varmare luft som strömmar in och temperaturen stiger i morgon i Jönköpings län. Så det är torrt och varmt. Det är högtrycket som styr vädret.

LÄS MER: Skogsbrandsexperten Annie Johansson fascineras av elden

Kontakta räddningstjänsten

Hur ska man som privatperson tänka för att undvika att orsaka en brand?

– Man bör vara försiktig. Om man exempelvis ska elda i trädgården bör man kontakta räddningstjänsten i sin kommun.

Marcus Sjöstedt berättar att det väntas komma lite regn på söndag i de västra delarna av Jönköpings län, vilket kan dämpa brandrisken lite. Han berättar också att vinden kan avgöra skillnaden mellan stor och mycket stor risk för bränder.

– Blåst kan ställa till det om det väl börjar brinna. Då sprider sig branden snabbt. Men det är inte så hårda vindar i länet nu. I de östra delarna är det 3 – 4 sekundmeter, och i väster snäppet lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.