Det har varit stora brister i JLT:s app, nu riskerar bussbolaget miljonböter eftersom man inte rättat till dem. Foto: JLT/Pressbild

Stora brister i JLT-appen – riskerar miljonbelopp i vite

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings Länstrafik riskerar mångmiljonbelopp i vite på grund av brister i sin app. Bolaget arbetar med att förbättra appen men planerar även att lansera en ny.

Myndigheten för digital förvaltning menar att JLT-appen inte uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Vid en första granskning 2023 hittade myndigheten 159 brister. Vid en senare granskning hade 13 brister åtgärdats samtidigt som fem nya upptäckts.

”Vi har lärt oss mycket under processen och vissa tekniska utmaningar har varit mer komplexa än vad vi först trodde. Granskningen har gett oss en tydlig överblick över var våra största utmaningar ligger, säger marknads- och kommunikationschefen Annelie Jönsson, i ett pressmeddelande.

Ny app

Appen delas av Jönköping, Kronoberg, Halland och Kalmar. Utveckling sker i samverkan mellan länen och ett arbete pågår med att rätta till bristerna och möta lagkraven för att de ska undvika vite på 1 950 000 kronor. En uppskattad kostnad för att åtgärda bristerna är cirka 10 miljoner.

Det finns planer på att lansera en helt ny app som ska var klar 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.