Storslagen vision för Vätterstranden i Jönköping presenterades

Uppdaterad
Publicerad

Bryggor, gångstråk, kallbadhus och toaletter var några av de funktioner som Jönköpings kommun idag presenterade som visionen för Vätterstranden. Målet är att få en strand som påminner om playorna i södra Europa.

I nio delar och etapper vill nu Jönköpings kommun utveckla och förändra Vätterstranden så tillgängligheten blir större och utnyttjas av fler.

– Vi hoppas att Jönköping ska bli en turistort, säger stadsarkitekt Bengt Mattias Carlsson.

Det handlar bland annat om att göra fler och attraktivare undergångar så Vättern och stranden blir mer tillgänglig. Parker och gångstråk är en del av det.

Kallbadhus och bastu

– Vi vill göra mer strand vid Talavid och hoppas kunna göra bryggor och bastu vid Tändsticksområdet, berättar Tor Olsson, som är stadsutvecklare och projektledare för arbetet runt Vätterstranden.

Kommunen har varit på resa till såväl Oslo och Köpenhamn, som ännu större städer som har vatten i sin stadsbild.  Men mindre städer som Hjo har också fungerat som inspiration, samtidigt som medborgarna också sagt sitt.

Toaletter redan till sommaren

Som vi berättat tidigare svarade 4000 personer på medborgarenkäten om hur de ville se Vätterstranden. På första plats där kom fler toaletter.

– Ja, de bör ju ligga utmed hela stranden, men vi får ju titta var det är mest folk och då är det vid den östra delen. Där hoppas vi få upp tillfälliga toaletter redan till sommaren.

Kommunen har budgeterat med 7-10 miljoner för det första året. Men vad hela visionen skulle kosta att utföra vill kommunalrådet Mona Forsberg (S) inte spekulera i.

Kommunalrådet i Jönköpings kommun Mona Forsberg (S) ser fram emot att få en mer kontinental känsla vid Vätterstranden. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

– Det får jag återkomma till. Det här kommer bli verklighet men kanske inte exakt som det har presenterats idag, säger hon.

Men förutom den kommunala budgeten så finns andra tänkbara hinder. Tor Olsson nämner bland annat strandsskyddsregler och klimat som kan påverka hur kommunen bygger till exempel bryggor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.