”Storsvindlaren” från Värnamo har fått sin dom

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot den 33-årige man från Värnamo kommun som misstänks ha lurat till sig drygt 15 miljoner kronor från flera närstående och vänner. Mannen döms av Jönköpings tingsrätt till tre års fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

Mannen som kallats ”storsvindlaren” ska ha fått flera närstående att investera i bland annat maskiner och andra produkter, med löften om snabb avkastning. Men några maskiner fanns inte och pengarna användes istället för att finansiera 33-åringens skenande spelmissbruk.

Affärerna ska ha pågått under nästan ett års tid med start sommaren 2017. Några av de som lurats ska enligt åtalet ha förlorat över 2 miljoner kronor. Tillslut sprack dock bubblan och 33-åringen har åtalats för sammanlagt 14 fall av grovt bedrägeri.

Åklagare Jacob Thunborg som yrkat på ett betydligt längre fängelsestraff än tre år, är dock besviken över dagens dom.

– Jag tycker inte att tingsrätten har lämnat någon närmare förklaring till varför man har landat så lågt som man gjort.

Hör mer från åklagaren i klippet ovan.

Lever på hemlig ort

Förutom fängelse i tre år döms 33-åringen också att betala skadestånd på drygt 340 000 kronor till fem av målsäganden. Enligt domen bör brottet bedömas som grovt eftersom det utövats systematiskt över tid och avsett betydande belopp. Brottet har också riktat sig mot personer som behövt skuldsätta sig och 33-åringen har därmed missbrukat ett särskilt förtroende och agerat efter en förslagen brottsplan.

Enligt andra medier har 33-åringen de senaste åren levt på hemlig ort. Han ska idag ha skulder på omkring 20 miljoner kronor. I ett brev som mannen har skickat till de personer han har lurat på pengar, skriver 33-åringen att han ”vill uttömma de möjligheter som finns” vad gäller att kunna betala tillbaka skulderna.

Han skriver vidare att han har för avsikt att försöka driva rättslig process mot de spelbolag som han menar ”har agerat felaktigt” eftersom han på ett okontrollerat sätt har kunnat spela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.