En bild på reporter Emma Johansson och en bild på grafik som visar en skuggad man med tre bilar bakom sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar reporter Emma Johansson hur bedragaren lyckades lura över 40 personer på runt 24 miljoner kronor. Foto: Jonas Tubbin och Truls Wallin/SVT

Så lurade storsvindlaren till sig över 24 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern lurade över 40 personer att tillsammans ta lån på över 24 miljoner kronor i en bluffinvestering. Merparten av de drabbade är från Värnamo kommun.

Mannen i 30-årsåldern kommer från Växjö, men drev en bilfirma i Värnamo kommun. Genom den lurade han personer att med hjälp av sina bank-id godkänna lån som en investering i importerade bilar. Han ljög dessutom flera gånger om att tekniskt strul gjorde att de behövde godkänna igen och då tog han istället nya lån som personerna inte visste om.

Bedrägerierna pågick mellan början av 2018 och början av 2020 och de flesta av de drabbade personerna har blivit av med 300 000 kronor, men några har blivit av med upp till en miljon kronor.

Anställd larmade

Det systematiska bedrägeriet upptäcktes genom en av de anställda, som själv varit med och fått med sin familj och vänner i bluffen. Han själv har investerat pengar och när han upptäckte att det var en bluff så uppmanade han de drabbade att polisanmäla hans chef.

Mannen dömdes i Jönköpings tingsrätt till två och ett halvt års fängelse och att betala tillbaka de dryga 24 miljoner kronorna. Han har dock redan miljonskulder hos Kronofogden, så utsikterna är små för de drabbade att få tillbaka pengarna.

Fler dömda

Hans kompanjon dömdes till ett år och tre månaders fängelse för näringspenningtvätt. Han har beskrivits som mindre drivande och säger själv att han användes som målvakt för bilfirman. Han behöver inte betala tillbaka några pengar.

Ytterligare två män dömdes till dagsböter för penningtvätt, en av dem är den anställde som larmade om bluffen och som själv har skulder. Båda två säger att deras bankkonton förfogades fritt av Växjöbon. Växjöbon själv nekar till alla brott och menar att flera personer faktiskt tjänat pengar på affärsidén och att firman gick i konkurs på grund av andra människors svindlande.

Domen har ännu inte överklagats. Men i maj ska han upp i rätten igen för nya bedrägerier i andra bolag; även då är ett 40-tal personer drabbade och det handlar om runt 15 miljoner kronor.

I klippet ser du hur han byggde upp bluffen och kunde lura in så många människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.