Utanför Eksjö tingsrätt ringlade sig kön lång inför rättegångsdagarna mot de två kvinnor, 18 och 20 år, som stod åtalade för mord på 21-åriga Tove.
Majoriteten av de som köade i minusgrader från mitt i natten var unga kvinnor.
Bilden av kön är på många vis talande för den målgrupp som söker sig till “true crime”. En amerikansk studie från 2010 visar att kvinnor är mer intresserade av genren än män.
Enligt forskaren Amanda Vicaray handlar det bland annat om att förstå psykologin bakom brottet, och att lära sig hur man försvarar sig mot potentiella gärningspersoner.
Kvinnligt offer ökar intresset
Intresset blir dessutom större om offret är kvinna. I fallet Tove adderas ytterligare en dimension. De åtalade och senare dömda är unga kvinnor, vilket ökar uppmärksamheten.
I skrivande stund har Flashback-tråden om fallet över 100 000 inlägg och trots att det är avgjort i hovrätten fortsätter diskussionerna dag som natt.
Tea Fredriksson, kriminolog vid Stockholms universitet, har forskat på hur kvinnliga gärningspersoner avbildas i media. Hon menar att trots att de begår samma brott som män blir uppmärksamheten en helt annan.
Dels för att det är mycket ovanligare med kvinnliga förövare i våldsbrott och dels för att vi har andra förväntningar på kvinnor, som att de ska vara omhändertagande och icke våldsamma.
– När kvinnor bryter så pass mycket mot förväntningarna att det handlar om våldsbrott så är det ett långt avsteg. Det väcker starka reaktioner och gör att det blir mer sensationslystet snack kring fallet, säger Tea Fredriksson.
En dömdes för mord
De två åtalade kvinnorna dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.
I hovrätten ändrades domarna. Båda dömdes för grovt gravfridsbrott, men den 18-åriga kvinnan frikändes för mord. Den 20-åriga kvinnan dömdes för mord till 16 års fängelse.