Antalet spädbarn som behöver sjukhusvård på grund av svår magsjuka i Regionen har halverats sedan 2014. Det visar den uppföljande studien som gjorts under ledning av barnhälsovårdsöverläkare Carin Oldin.
– Vaccinationen ger ett starkt skydd, omkring 90 procent, mot den allvarligaste formen av diarrésjukdom. Det är förstås väldigt bra att barn inte blir så sjuka att de behöver ligga på sjukhus. Dessutom är rotavirus väldigt smittsamt och de här barnen riskerar annars att smitta andra barn som vårdas på sjukhus av andra orsaker, säger Carin Oldin i ett uttalande.
Orsakar diarré och kräkningar
Det var 2014 som beslutet fattades i Regionen att erbjuda samtliga spädbarn vaccination mot rotavirus. Jönköpings län blev där med andra landstinget i Sverige med erbjudandet. Först ut var Stockholm.
Rotaviruset är den vanligaste orsaken till att barn upp till fem år drabbas av diarréer och kräkningar, som kan leda till uttorkning. Studien av effekten av vaccinationserbjudandet resulterade i en vetenskaplig artikel som bland annat visar att vaccinationstäckningen har ökat från 76 procent år 2014 till 81 procent 2017.
Underlag för regeringsbeslut
Data från studien ingick i underlaget för beslutet som regeringen fattade i mars i år, om att rotavirus ska ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet.
– Det känns bra att vi kunnat bidra med våra erfarenheter. Våra diagram ingår också i Folkhälsomyndighetens utbildningsmaterial till övriga Sverige, säger Carin Oldin.
Studien har nu alltså prisats med Region Jönköpings läns vetenskapliga pris 2018.