• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den politiska ledningen i Jönköpings kommun ger besked gällande frågan om informationsplikt. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Politiska ledningen i Jönköping: Kommunanställda bör undantas informationsplikten

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen i Jönköpings kommun ger nu besked i den omdebatterade frågan om informationsplikt.

Partierna vill att kommunanställda ska undantas då det riskerar att oroa medarbetare och försvåra kommunens arbete.

– Våra medarbetare skulle utsättas för väldigt svåra yrkesetiska dilemman, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Trots att utredningen om informationsplikten fortfarande pågår vill styret skicka beskedet till regeringen att kommunala verksamheter inte bör ingå.

Lagen som utreds skulle kunna innebära att den som är offentligt anställd kan bli skyldig att berätta för Migrationsverket och polisen om de träffar personer som är i Sverige utan tillstånd.

Skicka skrivelsen

– Vi är medvetna om att det inte finns något färdigt förslag, men vill vi ändå uppmana regeringen att ändra i direktivet, säger Ann-Marie Nilsson.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill nu att kommunstyrelsen fattar beslut om att skicka skrivelsen till regeringen.

I slutet av augusti gick meddelade Tidöpartierna att de skulle gå vidare och utreda lagen om anmälningsplikt – hör migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jessica Gow/TT

Anmälningsplikt för offentligt anställda

Regeringen ger nu en redan pågående utredning i uppdrag att se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälnings- eller informationsplikten. Undantag från den kan bli aktuella, till exempel inom sjukvården.

Ett delbetänkande ska presenteras i januari och slutbetänkandet i september nästa år.

Källa: Regeringskansliet, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.