• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Intresset i Jönköpings län är svalt – få vill bygga vindkraft. Foto: SVT

Svalt intresse att bygga vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag som har tillstånd att bygga vindkraftverk i länet avvaktar på grund av lönsamhetsproblem. Och intresset att få nya tillstånd att uppföra vindkraftverk är lågt. På industriföretaget Axelent AB ville man vara självförsörjande på el – men nu går investeringen back.

Företaget Vindln har fått tillstånd att bygga nio vindkraftverk i Aneby. Men just nu står projektet stilla.

– Det finns ingen investeringsvilja i branschen just nu, säger Anders Lyberg som är vd för Vindln.

motvind för vindkraften

Andra företag som också har tillstånd men inte bygger är HS-Kraft, Arise och Södra Vindkraft. Utanför Bottnaryd, i västra delen av Jönköpings kommun, finns sedan 2013 bygglov att uppföra fyra stycken vindkraftverk. Men har det inte skett än så länge.

– Det är en kombination av att det finns många projekt på marknaden, även från andra aktörer, och att marknadsläget är relativt pressat just nu, säger Johan Hammarqvist som är informationschef på Eolus AB

– Låga elpriser gör det tuffare för alla elproducenter.

”Kostar mer än det smakar”

I Gnosjötrakten har flera företag satsat pengar i den ekonomiska föreningen E-kraft som har vindkraftverk runt om i landet. Industriföretaget Axelent AB i Hillerstorp har satsat runt 5 – 6 miljoner kronor.

– Tanken var att vi skulle vara vår egen producent och att vi på så vis skulle kontrollera vår egen elkostnad och få en försäkran från höga elpriser, säger Mats Hilding som är vd på Axelent.

– Så här långt är det en förlustaffär. Det har visat sig att det kostar mer än det smakar, konstaterar Mats Hilding.

Det var tänkt att inkomsterna från vindkraftverken skulle kompensera för kostnaderna för den el som går åt i fabriken, och som Axelent köper via det vanliga elnätet

– Mellanskillnaden där blir ju förlust eller vinst. Och nu för tillfället kostar det mer för oss att tillverka än att köpa, säger Mats Hilding.

Ångrar du den här investeringen?

– Hade vi haft facit hade vi kanske agera annorlunda. Men samtidigt gillar jag vindkraft, det är bra med förnybar energi. Men hade vi vetat att elpriserna skulle gå den här vägen så hade vi kanske varit lite mer försiktiga, säger Mats Hilding.

Svagt intresse

Enligt länsstyrelsen var intresset för vindkraft stort i Jönköpings län mellan år 2008 och 2012. Men så är det inte längre.

– Det är inte så många nya projekt som initieras, nästan inga alls 2014 och 2015. Alltså med nya samråd och planering för nya vindkraftsparker, säger Nils Lagerkvist på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Högre vindkraftverk

På Eolus säger informationschefen att det skulle kunna bli lönsammare om de kunde bygga högre vindkraftverk

– Många tillstånd som vi har är på 150 meters totalhöjd. Vissa av de projekten är väldigt intressanta om man kan höja totalhöjden och därmed får ut en större produktion per verk, säger Johan Hammarqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet