Enligt Diabetesförbundet har omkring 50 000 personer i Sverige typ 1-diabetes. Av dessa är cirka 7000 barn. Och att få diagnosen innebär en livslång sjukdom som kräver vård dagligen, bland annat i form av att insulin måste injeceras.
Men bara under de senaste åren har insulinpumpar blivit betydligt mer avancerade med bland annat bluetooth-teknik. Och automatiska blodsockermätare gör att antalet nålstick som en diabetiker behöver göra per dag, minskar betydligt.
– Man mår mycket bättre idag och långtidsprognosen för diabetiker har också blivit jättemycket bättre. Men det ställer också högra krav eftersom insulinet måste doseras rätt, säger Karin Åkesson, barnläkare på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
I klippet visar Karin Åkesson exempel på hjälpmedel som finns.
Hon säger att tekniken försöker efterlikna kroppens bukspottkörtel så mycket som möjligt, som hos en frisk människa utsöndrar insulin.
Gratis hjälpmedel
I flera internationella studier där data mellan länder jämförs, är svenska barn och ungdomar de som har bäst blodsockerbalans, alltså medelvärde av långtidsregistreringar av blodsockret. Det visar att diabetesvården i Sverige är bland den bästa i världen, berättar Karin Åkesson.
Allt insulin och alla hjälpmedel är också gratis i Sverige och alla som vill får en pump eller kontinuerlig blodsockermätare.
– Så har det inte alltid varit. Tidigare fick familjer själva betal för en insulinpump och de är väldigt dyra. Diabetesvården i Sverige är också jämlik vart man än bor i landet. Svensk diabetesvård håller världsklass.