Politiker och intressenter träffades på fredagen på Bratteborgs gård för att diskutera den svenska beredskapen inom lantbruket.
Martin Björn är arrendator på Bratteborgs gård sedan sex år tillbaka. Han driver ett ekologiskt lantbruk med 120 mjölkkor och växtodling. För honom är det den politiska osäkerheten som gör att han inte expanderar sin verksamhet mer.
– Det tar lång tid innan det blir förändring i vår produktion. När kalven föds är det två år innan den börjar producera. Det hinner hända mycket politiskt under två år, säger han och efterfrågar stabila beslut som håller över mandatperioder.
Bland de sämsta i EU
Sverige har idag en beredskap för livsmedelsförsörjning på femtio procent. Det är en av de sämsta i EU.
– Finland har en betydligt högre grad av beredskap. Jag tror vi behöver titta på hur de har gjort, säger Mats Green (M), riksdagledamot från Jönköpings län, som är en av flera politiker som var på plats i Bratteborg.
Lantbruksföretagen efterfrågar bland annat sänkta skatter, enklare regler och framförallt att det finns ett tydligt mål om självförsörjningsgrad. Men enligt Martin Björn finns det en viktig komponent till:
– Vi behöver alla äta och jag hoppas att alla vill äta svensk mat, för det behövs om vi ska öka produktionen.
Men vad händer med konkurrensen med utländska varor och priset då?
– Bra mat kostar. I mina öron låter det galet när politiker vill att vi ska öka produktionen och i nästa stund går ut och säger att livsmedelspriserna måste sänkas, säger Martin Björn.
I klippet berättar bland annat Karin Nalbin, ordförande för LRF i Jönköpings län om vad som behöver göras åt livsmedelsproduktionen i Sverige